Ostavljanje napojnice različito od zemlje do zemlje

Evo zašto bi poslodavac trebalo da zna koliki je bakšiš zaposlenom

BiznisKulturaLifestyleTurizam

18.6.2021 15:01 Autor: Julijana Vincan 6

Evo zašto bi poslodavac trebalo da zna koliki je bakšiš zaposlenom Evo zašto bi poslodavac trebalo da zna koliki je bakšiš zaposlenom
Prilikom putovanja, jedna od dilema svakako je i koliko bakšiša je u zemlji koju posećujemo kulturno ostaviti, bilo da je u pitanju konobar, taksista... Evo zašto bi poslodavac trebalo da zna koliki je bakšiš zaposlenom

Prilikom putovanja, jedna od dilema svakako je i koliko bakšiša je u zemlji koju posećujemo kulturno ostaviti, bilo da je u pitanju konobar, taksista ili sobarica. Pravila se od države do države manje ili više razlikuju.

„Zlatno pravilo ugostiteljstva je da bi napojnica trebalo da bude 10 odsto od ukupnog računa. Kod nas apsolutno nema nikakvog pravila ostavljanja bakšiša, dosta se gleda ljubaznost osoblja, usluga i atmosfera restorana/kafića. U Hrvatskoj i Crnoj Gori je generalno zadovoljavajuć bakšiš, a iako nisam radio u Sloveniji, za Slovence vlada mišljenje da baš i ne znaju da nagrade bilo kakvu vrstu usluge“, objašnjava za Biznis.rs konobar iz Beograda Luka Pavlović.

Kako on kaže, u odnosu na Evropsku uniju, mi stojimo sasvim pristojno kada je reč o ostavljanju napojnica.

„Negde se čak i ne mogu porediti načini plaćanja. U inostranstvu su ljudi dosta kulturniji, jednostavniji, radi se po drugačijim sistemima. U nekim restoranima u EU sam primetio da je bakšiš uračunat u celokupan račun, što je opet s neke strane korektno. Jedan moj prijatelj je radio u Japanu u jednom od njihovih modernijih restorana. Gost mu je bio slavni košarkaš Majkl Džordan (Michael Jordan). Zanimljiva priča je ta da ga moj prijatelj nije prepoznao ni u jednom trenutku, sve dok nije krenuo da odlazi iz restorana, kada su mu prišli gosti da se slikaju sa njim. Napojnica od njega je bila fascinantnih 2.000 dolara. Naravno posle je usledila i fotografija i potpis, što je ispala priča sa lepim krajem“, ističe naš sagovornik.

Ovde je, napominje naš sagovornik, sistem takav da skoro svi ugostiteljski objekti prijave svoje radnike na „minimalac“. Posle toga slede neki bonusi ukoliko kafić/restoran dobro zaradi ili ne zaradi tog dana/meseca/godine, sve u zavisnosti od dogovora.

„Trebalo bi da se uvede taj neki sistem da poslodavac uvek zna kakav je bakšiš njegovim zaposlenima, kako bi mogao da uskladi napojnicu sa platama“, smatra Pavlović.

Običaji u različitim državama

Ipak, dok se u nekim zemljama odlazak iz restorana bez bakšiša smatra teškim propustom, u drugima se i napojnica smatra uvredom. Recimo, zlatno pravilo od „10 odsto“, koje je uobičajeno u Nemačkoj i šire, ne važi svuda. Stoga je korisno znati kako se ponašati u različitim zemljama.

  • Severna Afrika i Egipat – u restoranima je uobičajen bakšiš u visini od 10 do 15 procenata od računa. U taksijima se iznos zaokružuje na veći iznos. Sobarice, nosači prtljaga su zadovoljni napojnicom od oko jednog evra.
  • Kina i Japan – kad je Kina u pitanju, van velikih hotela sa stranim turistima, bakšiš se smatra uvredom. U velikim hotelima konobarima se ostavlja 10 odsto od iznosa, sobaricama nekoliko dolara. U Japanu se dobra usluga nagrađuje poklončićima, a ređe novcem.
  • Francuska – 15 procenata je standardno pravilo, a napojnica se jednostavno ostavlja na stolu. U hotelima se ne očekuje dodatna zahvalnost u formi neke sume.
  • Grčka – ima pravilo 10 odsto, a u jednostavnim tavernama, jedan evro za konobara. Sobarica na dan odlaska očekuje bakšiš koji joj treba lično predati.
  • Velika Britanija – 10 osto je i tamo uobičajeno, osim ako račun ne sadrži stavku „service charge“. U pabu se po pravilu ne daje bakšiš.
  • Italija – ako se na računu ne nalazi „coperto“ onda se ostavlja napojnica od 10 procenata. U hotelima se sobaricama ostavlja oko dva evra po danu boravka.
  • Austrija – ima slično pravilo za sobarice kao Italija, ali se tamo u restoranima po pravilu ostavlja 15 odsto.
  • Portugalija i Španija – konobari na Pirinejskom poluostrvu očekuju pet do 10 procenata „gorjete“, odnosno „propine”, dok se taksistima ostavlja deset odsto.
  • Skandinavija – u skandinavskim zemljama servis je uračunat u cenu, međutim, dodatnih pet procenata niko neće odbiti.
  • Tajland – i u popularnom turističkom odredištu na jugoistoku Azije očekuje se do 10 procenata napojnice. Međutim, bakšiš ispod 10 bahta (koji je premali iznos da bi se preračunavao u evre), smatra se uvredom. Mnogi turisti to ne shvataju i misle da je bilo koji iznos „mnogo za domaće stanovništvo”.
  • Turska – ovde je bakšiš od 15 procenata uobičajen, tako da se smatra uvredom ako se ne ostavi baš ništa.
  • SAD – o bakšišu s one strane Atlantika se raspredaju legende. Ipak, činjenica je da su konobarice i konobari u SAD plaćeni minimalcem i da se bez bakšiša ovaj posao ne bi isplatio. Zato je „tip“ u visini od 15 do 20 odsto ovde pravilo i nikakvo izvinjenje u stilu „nismo znali, mi smo turisti“ ne opravdava odlazak iz restorana bez odgovarajuće napojnice. Ovo pravilo ne važi za restorane velikih lanaca.
  • Anna

    18.6.2021 #1 Author

    Vrlo interesantan tekst. I zanimljive informacije. Ovo je lepo znati.

    Odgovori

  • GocaBG

    18.6.2021 #2 Author

    Zanimljiv podatak…

    Odgovori

    • Tina

      25.6.2021 #3 Author

      Treba znati koliki baksis se dobija

      Odgovori

  • Tina

    18.6.2021 #4 Author

    Treba uvek dati baksis za dobru uslugu

    Odgovori

  • Radnik gradske čistoće

    20.6.2021 #5 Author

    Kada će neko nama dati bakšiš? Bar da nas prestanu napadati. Da nas nema udavili bi se u đubru i smradu, ali to niko ne poštuje, a nismo ni mi daleko odmakli od minimalca.

    Odgovori

  • Branislav

    27.8.2021 #6 Author

    Radio sam sa svim bitnim nacionalnostima, sto se tice italijana grka, francuza i uopste romanskih naroda oni su dno dna sto se tice baksisa. Skandomavci, rusi, amerimanci, britanci najbolji, naravno posle Srba. Ne znam gde su ljhdu radili koji pricaju da u beogradu neža baksisa, ali to o nisu konobari i ne znaju da rade taj posao
    Otlad znam za sebe, a radim 24 godine taj posao, kuci nisam otisao bez bar 50 evra, tako da ti sto šricaju lose o srbima, nemaju pojma, ili rade u nwkim kaficima, nije isto nositi, topli nes i cedjenu pomorandju, kao filirati ribu ili prezemtovati i slagati vina, tako da ne znam koliki oni baksis ocekuju za to sto ti bace eapreso a sto. Sto ke najgkre najvise se bune amateri. Imaju isti prilaz svakom gostu i tome slicno. BEZ PIJANOG GPSTA NEMA POSLA

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...