Biznis.rs
HRVATSKA U VRHU PO BROJU PRIVREMENO ZAPOSLENIH Petina radnika radi “na određeno” HRVATSKA U VRHU PO BROJU PRIVREMENO ZAPOSLENIH Petina radnika radi “na određeno”

HRVATSKA U VRHU PO BROJU PRIVREMENO ZAPOSLENIH Petina radnika radi “na određeno”

BiznisPreduzetnikRegion 20.6.20. 08:23 Biljana Živančević 1

Hrvatska je u samom vrhu evropskih zemlja prema broju privremeno zaposlenih radnika, pokazalo je novo istraživanje Evrostata za 2019. godinu. Čak 18 odsto Hrvata... HRVATSKA U VRHU PO BROJU PRIVREMENO ZAPOSLENIH Petina radnika radi “na određeno”

Hrvatska je u samom vrhu evropskih zemlja prema broju privremeno zaposlenih radnika, pokazalo je novo istraživanje Evrostata za 2019. godinu. Čak 18 odsto Hrvata u ukupnom broju zaposlenih radi “na određeno“, odnosno na ugovor o privremenom radu, sezonski ili preko agencije za zapošljavanje.

Udeo privremenih radnika veći je samo u Španiji (24 odsto), Poljskoj (21 odsto) i Portugaliji (19 odsto), prenosi novac.hr.

Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj je osetno više Hrvata zaposleno na privremenim poslovima u odnosu na strane državljane koji rade u Hrvatskoj. Tako na stotinu zaposlenih koji su rođeni u Hrvatskoj njih 18 radi na privremenim poslovima, dok u istom broju zaposlenih stranaca (rođenih izvan Hrvatske i EU) privremeno radi njih 14.

To je potpuno suprotan trend u odnosu na sve zemlje EU gde je u proseku privremeno zaposlenih stranih državljana skoro četvrtina (22 odsto), a domicilnog stanovništva 13 odsto.

Trend visoke privremene (ili “povremene“) zaposlenosti Hrvata delom se može objasniti i time što evropski statističari u proračune uključuju podatke za sezonski rad, navodi portal i napominje da je veliki broj Hrvata zaposlen isključivo za vreme trajanja sezone, najviše u turizmu i ugostiteljstvu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *