Biznis.rs
JUGOISTOČNA EVROPA NOVA SILICIJUMSKA DOLINA Investicije vredne stotine miliona evra JUGOISTOČNA EVROPA NOVA SILICIJUMSKA DOLINA Investicije vredne stotine miliona evra

JUGOISTOČNA EVROPA NOVA SILICIJUMSKA DOLINA Investicije vredne stotine miliona evra

BiznisEUHi-techInvesticijeRegion 28.6.20. 09:02 Biljana Živančević 1

Tokom protekle decenije, nekoliko start-up kompanija u zemljama jugoistočne Evrope – Albaniji, Bugarskoj, BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Kosovu –... JUGOISTOČNA EVROPA NOVA SILICIJUMSKA DOLINA Investicije vredne stotine miliona evra

Tokom protekle decenije, nekoliko start-up kompanija u zemljama jugoistočne Evrope – Albaniji, Bugarskoj, BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Kosovu – privuklo je pažnju menadžera globalnog rizičnog kapitala i privatnog kapitala, piše ljubljansko “Delo”.

Hiljade startapova privuklo je stotine miliona evra u region za finansiranje softvera koji se koristi za trgovinu kriptovalutama i razvoj blockchaina, UI, fintech i marketinške tehnologije. Neki početni ekosistemi u jugoistočnoj Europi, posebno Slovenija, Rumunija i Bugarska, uspevaju.

U poslednjih nekoliko godina, startapovi iz tri zemlje pokazali su vrhunsku privlačnost kapitala i prikupili više od 500 miliona evra finansiranja, preneo je indicator.ba. Delimično zato što su ove tri države deo Evropske unije, što olakšava osiguranje kapitala iz drugih zemalja EU, kao i SAD.

Veliki broj ljudi koji radi u ovoj industriji ili želi da radi u njoj podržao je startup kompanije. U stvari, Rumunija – s nešto više od 300.000 – ima najviše tehnoloških radnika u regionu a neki analitičari procenjuju da će ICT sektor do 2025. godine iznositi oko polovinu BDP Bugarske. Slovenija ima više od 25.000 ICT radnika.

Sve ove zemlje svrstavaju se među prvih 50 od 208 zemalja na svetu sa najvećim internet brzinama jer veruju da budućnost leži u tehnologiji sa kvalitetnom i pouzdanom vezom.

Dok Slovenija, Rumunija i Bugarska imaju različite startapove, od faze istraživanja do osiguranja finansiranja iz D-serije, u svakoj se zemlji neko ističe.

Rumunski UiTech, kompanija sa softverom za automatizaciju robotskih procesa, jedan je od najperspektivnijih u jugoistočnoj Evropi. Dva glavna proizvođača softvera, Telerik i Dynamo Software, dolaze iz Bugarske. Slovenija je ta koja impresionira u području blockchaina i kripto valuta.

U jugoistočnoj Evropi je započelo novo tehnološko razdoblje, što postavlja prilično puno pitanja. Jasno je, međutim, da blockchain tehnologija omogućava mnogo više od trgovanja kriptovalutama, navodi “Delo”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *