platforma eagrar objediniće nekoliko važnih funkcija

Od naredne godine prijava poljoprivrednih gazdinstava u par klikova

AgrobiznisBiznis

29.11.2022 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Od naredne godine prijava poljoprivrednih gazdinstava u par klikova Od naredne godine prijava poljoprivrednih gazdinstava u par klikova
Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovaće se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada.... Od naredne godine prijava poljoprivrednih gazdinstava u par klikova

Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovaće se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada.

Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije.

U fokusu Saveza u naredne dve godine naći će se i uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi trgovina sa Evropskom unijom bila olakšana. Uvoz i izvoz robe bili bi efikasniji i kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

“Jedan od važnijih ciljeva jeste usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim standardima, što je posebno važno, jer to u stvari znači i bolje i sigurnije uslove tržišnog poslovanja“, istakla je nova predsednica Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u i izvršna direktorka proizvodnje Industrije mesa Carnex Tamara Penjiić.

Tablet
Foto: Agrivi

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu sa planovima ministarstva i da će ovaj resor privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

“Na razvoju eAgrara ćemo raditi tokom naredne godine intenzivno, a već u februaru očekujemo postavljanje baze podataka. Naš budžet je prešao pet odsto ukupnih poreskih prihoda i tako će biti i sledeće godine, a najveći deo je usmeren na subvencije i podsticaje u poljoprivredi, ali uvešćemo i jasnije kriterijume, kojima ćemo podstaći da proizvodi budu kvalitetniji i konkurentniji na stranom tržištu”, rekla je Golubović.

Kao najveći rezultat Saveza ističe se uvođenje elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, putem koje je od 2019. prijavljeno više od 72.200 radnika. Sledeći korak bio bi da se ova procedura proširi i na druge delatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućni poslovi, a Vlada Srbije, pre dve godine pokrenula je radnu grupu za izradu ovog propisa.

Novo predsedništvo Saveza za hranu i poljoprivredu

Članovi Saveza za hranu i poljoprivredu izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine vodiće ga Tamara Penjić, izvršna direktorka kompanije Carnex. Potpredsednici u novom sazivu biće Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestle za region Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, Dragan Pušara, v.d. direktor Akreditacionog tela Srbije, Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin.

 • TATJANA

  29.11.2022 #1 Author

  Dobar je sastav ovog Saveza, očekujemo i dobre rezultate

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.11.2022 #2 Author

  Odlicno,puno ce olaksati poljoprivrednicima…

  Odgovori

 • Dunja5

  29.11.2022 #3 Author

  Fino, ovo je dobra vest!

  Odgovori

 • goca87

  1.12.2022 #4 Author

  Odlično, da im se olakša…

  Odgovori

 • N.N.

  2.12.2022 #5 Author

  Odlicno, treba da im se olaksa

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...