Rastu cene šećera, domaći proizvođači zasejaće više repe
24.4.2023 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3
Posle prošlogodišnje stabilizacije, cene šećera na svetskom tržištu ponovo su počele da osciliraju. Najnoviji izveštaj FAO pokazuje da su na globalnom nivou posmatrane prehrambene namirnice pojeftinile u proseku za 20 odsto tokom protekle godine, osim šećera koji je ponovo poskupeo.
Nakon rasta od 6,9 odsto u februaru, čime je cena podignuta na najviši nivo od 2017. godine, sada je zabeležen još jedan rast od 1,5 odsto.
U nedavno objavljenom izveštaju Ministarstva poljoprivrede o stanju na tržištu šećera u Srbiji, predviđa se da bi poljoprivrednici mogli da iskoriste ovu situaciju i da će ove godine zasejati više šećerne repe, piše Poslovni.hr.
U 2022. godini površina pod ovom kulturom iznosila je 34.728 hektara, a proizvodnja je bila za 18,6 odsto manja u odnosu na prethodnu sezonu. Pad prinosa usled suše bio je manji nego kod ostalih prolećnih kultura, što će biti jedan od razloga povećanja zasejanih površina ove godine.
Pored bolje cene koju nude šećerane, na to će uticati i značajne državne subvencije za proizvođače šećerne repe. Za površine do 500 hektara (sa prinosom od 50 tona po hektaru) proizvođači će moći da dobiju 35.000 dinara po hektaru – navodi se u izveštaju Ministarstva trgovine.
Globalna proizvodnja šećera u tržišnoj 2022/23. godini procjenjuje na oko 183,2 miliona tona, što je za 2,8 miliona tona više nego prošle sezone. Istovremeno, očekuje se i da će potrošnja dostići rekordan nivo, zbog rasta na tržištima Kine, Indonezije i Rusije. To će, napominju stručnjaci, dovesti i do pada zaliha, jer će rast globalne potrošnje premašiti porast u proizvodnji.
Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, u narednim mesecima trebalo bi da bude zaključen i Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije. O ceni šećera verovatno će se tek govoriti u narednim mesecima ukoliko Evropa ne uspe da nadomesti svoj manjak uvozom sa udaljenih tržišta.
Francuska, koja je veliki proizvođač, očekuje najslabiju setvu šećerne repe za poslednjih deset godina zbog zabrane pesticida koji je efikasan u zaštiti ove biljne kulture. Zbog toga su proizvođači i prerađivači jako zabrinuti da li će biti dovoljno šećera na tržištu.
Pročitajte još:
Ključni razlog problema sa šećerom su vremenski rizici, koji pogađaju najveće proizvođače ove namirnice. CNBC procenjuje da bi se rast cena šećera mogao preneti i na krajnje potrošače, u obliku poskupljenja njihovih omiljenih slatkiša, poput sladoleda, keksa, čokolade, bombona.
Maky
24.4.2023 #1 AuthorVerovatno ce se opet praviti velike zalihe secera i opet ce masovno nestajati sa polica marketa…
MAJA
25.4.2023 #2 AuthorIskoristiti subvencije je korisno za proizvodnjace a ond ai za kupce
SHALIMAR
27.4.2023 #3 AuthorCene rastu,ne ocekujemo da ce pasti..