Amandmani su u pripremi

Prihvaćen predlog izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

AgrobiznisBiznisSrbija

21.4.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Prihvaćen predlog izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju Prihvaćen predlog izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju
Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu uvojio je u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i... Prihvaćen predlog izmena Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu uvojio je u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ali će pripremiti amandmane.

„Amandmani će uticati značajno ili delom da se u predlog unese novi kvalitet. Uvođenje e-Agrara ima prednosti i doneće novi kvalitet, a nadam se da će članovi Odbora iskoristiti mogućnost da amandmanima poprave kvalitet“, izjavio je državni sekretar Veljko Odalović, a prenosi Beta.

Predviđene mere podrške su, prema njegovim rečima, minimalne i ostavljaju prostor za intervencije, ali u okviru bilansiranih sredstava namenjenih poljoprivredi.

Član Odbora Veroljub Matić (PG AV-ZMS) predložio je da opštine obezbede po nekoliko službenika koji će konkurisati za subvencije u ime starijih i digitalno nepismenih poljoprivrednika.

„Moraćemo da imamo jdnog do dva čoveka pri opštinama koji će da apliciraju i pomognu starijim ljudima da konkurišu za subvencije. Ovo je jedini državni sofver koji nije dao šansu onima koji nisu spremni da se pripreme. Svi drugi imaju pravo da nešto završe i pomoću papira, osim poljoprivrednika“, istakao je Matić.

Dodao je da se pokušajem brzog uvođenja e-Agrara omogućuje „crno tržište“, jer će se poljoprivrednicima takve usluge naplaćivati po 5.000 do 6.000 dinara.

„Seljak treba da bude na njivi, jer je tada najkorisniji, a subvencije treba isplaćivati na vreme, posebno pred setvu koja zahteva najveća ulaganja“, naglasio je Matić.

Član Odbora Miroslav Aleksić (PG NS) naveo je da je nedopustivo da se za premiju za mleko u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi navodi da je 10 dinara po litru, a isplaćuje se 15 dinara, i da u Predlogu treba navesti 15 dinara.

„Subvencije po hektaru su nerealno male, a rok za uvođnje e-Agrara treba produžiti“, ocenio je Aleksić.

  • Vale

    23.4.2023 #1 Author

    Matic je to dobro objasnio

    Odgovori

  • Boba321

    23.4.2023 #2 Author

    Lepo je pomoci poljoprivrednicima od cega cemo ziveti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.4.2023 #3 Author

    Dobro je da barem prihvacen predlog

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...