Pred polazak na odmor obavezno proverite stanje vozila

Šta vam je sve potrebno za put na more automobilom?

AutomobiliLifestyleOsiguranjeTurizam

12.6.2022 08:01 Autor: Miljan Paunović 21

Šta vam je sve potrebno za put na more automobilom? Šta vam je sve potrebno za put na more automobilom?
Počela je sezona godišnjih odmora, pa ukoliko na letovanje idete automobilom bilo bi dobro da pre polaska na put proverite vozilo, da vas ne... Šta vam je sve potrebno za put na more automobilom?

Počela je sezona godišnjih odmora, pa ukoliko na letovanje idete automobilom bilo bi dobro da pre polaska na put proverite vozilo, da vas ne izda kada je najvažnije.

Inače, građani Srbije najčešće automobilom idu u Grčku, ali putuju i u zemlje regiona, odnosno na crnogorsko i hrvatsko primorje. Deo turista rado odlazi i u letovališta u Bugarskoj.

Ukoliko niste skoro radili mali servis, bilo bi poželjno da to obavite pre putovanja, jer ne želite da vam letnji odmor krene po zlu. On obično podrazumeva zamenu ulja, filtera za ulje, vazduh, benzin i proveru rashladne tečnosti. Takođe, proverite i da li je sve u redu sa klima uređajem. Ove provere koštaju od 50 do 80 evra.

Od opreme u automobilu ne bi bilo loše da imate i protivpožarni aparat koji je prema propisima obavezan u Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, a ne morate ga imati u Crnoj Gori i Bugarskoj. Ipak, zbog velikih vrućina nije naodmet potrošiti oko 20 evra.

Proverite pritisak u pneumaticima i dubinu šare. Vrlo je važno u kakvom su stanju gume, zbog manevrisanja prilikom vožnje ili ukoliko dođe do naglog kočenja.

Fluorescentni prsluk je obavezan i nemojte ga držati u gepeku, već pri ruci, u kaseti ili pregradi na vratima. Ukoliko je potrebno da izađete iz vozila na auto-putu ili nekoj drugoj saobraćajnici morate najpre navući na sebe prsluk. Takođe, proverite da li imate trougao, opremu za prvu pomoć (pogledajte da joj nije slučajno istekao rok upotrebe), u kakvom stanju je rezervni točak…

Foto: Pexels/Kaboompics .com

Ako vam automobil iz bilo kog razloga stane na putu ili dođe do kvara koji ne možete sami da sanirate i nastavite vožnju, preporuka je da koristite pomoć na putu. Godišnja polisa je povoljnija u svakom smislu od bilo kog poziva šlep službi, posebno u inostranstvu.

Navike koje ste možda stekli tokom vožnje po srpskim putevima, poput nevezivanja sigurnosnog pojasa ili razgovor mobilnim telefonom, najbolje je da zaboravite pre polaska na more. Osim što ugrožavaju bezbednost u vožnji, policija u drugim zemljama često mnogo rigoroznije kontroliše primenu zakona o saobraćaju, a kazne su znatno strože.

Gorivo i obavezno osiguranje

Najskuplja stavka na putu ovog leta može biti gorivo. Cene variraju, te tako na primer od Beograda do popularnih letovališta u Grčkoj poput Paralije, za deonicu od 660 kilometara, treba izdvojiti u proseku 150 evra. Nemojte se iznenaditi ukoliko vas u povratku sačekaju nove, korigovane cene benzina, te za svaki slučaj ostavite nešto novca sa strane za ovaj izdatak.

Od ovog leta nećete uštedeti ni ukoliko rezervoar punite u Severnoj Makedoniji, što je ranije bila praksa naših turista. Naime, i komšije su povećale cene goriva, pa litar evrodizela u ovoj državi trenutno košta 99,5 denara (189 dinara), a litar benzina 109 denara (oko 207 dinara).

Grčka je najskuplja i tamo je za litar benzina potrebno izdvojiti 2,53 evra, dok litar dizela košta 1,93 evra.

Na osnovu Sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Crne Gore, zeleni karton nije neophodan ukoliko letujete na crnogorskom primorju. Ne treba vam ni za Grčku, ali ga morate imati ukoliko do ove zemlje vozite kroz Severnu Makedoniju. Takođe, ovaj dokument vam nije potreban ni za vožnju kroz Bugarsku.

Kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije, zelenu kartu osiguranja izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje. Prema međunarodnoj zakonskoj regulativi, ovaj dokument važi i bez pečata. Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja, a dokumenta potrebna za njeno izdavanje su polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti na uvid i saobraćajna dozvola.

Kada je najbolje putovati

Mnogi vozači su ranije, kada je bilo manje automobila sa klimom, imali običaj da na more putuju noću, kako bi izbegli vrućine. Ipak, stvari su se u međuvremenu promenile, pa stručnjaci savetuju da je na put najbolje krenuti odmoran, u ranim jutarnjim satima.

Onima koji imaju klima uređaj u vozilima vrućina neće previše smetati, a ostalim vozačima će značiti da jedan deo puta pređu tokom perioda dana koji je najsvežiji. Ipak, važno je i povremeno praviti pauze i kraće odmore.

 • SRDJAN

  12.6.2022 #1 Author

  Provera u servisu je svakako pozeljna pred put.

  Odgovori

  • SNEZANA

   12.6.2022 #2 Author

   Definitivno da,da ne bude iznenadjenja

   Odgovori

 • Maša

  12.6.2022 #3 Author

  Samo kes 🙂

  Odgovori

 • ZVE84

  12.6.2022 #4 Author

  Pored brda para ispravan i nov automobil 😉

  Odgovori

 • STRAHINJA

  12.6.2022 #5 Author

  Avionska karta na primer😁

  Odgovori

 • Ika

  12.6.2022 #8 Author

  Bez proverenog auto je bolje ne kretati uopste

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  12.6.2022 #10 Author

  Put na more automobilom samo za avanturiste. Avion je mnogo bolji izbor

  Odgovori

 • TINA

  12.6.2022 #11 Author

  Uvek je dobro proveriti auto pre putovanja

  Odgovori

 • Anna

  12.6.2022 #12 Author

  Već deceniju ipo na odmor idemo kolima. Registracija nam dolazi krajem maja a krajem juna uvek ide mali servis, tako da ovo dođe kao neka rutina.

  Odgovori

 • JANA

  12.6.2022 #13 Author

  Dosta cimanja i vadjenja najbolje glavu odnoriti i otici avionom ..

  Odgovori

 • LUKA

  12.6.2022 #14 Author

  Najbolje avionom

  Odgovori

 • TATJANA

  12.6.2022 #15 Author

  Normalno je sve pripreme obaviti pre polaska

  Odgovori

 • DANIJELA

  12.6.2022 #16 Author

  Redovan servis je obavezan isli ili ne na more.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  12.6.2022 #17 Author

  Apsolutno sam za to da se auto redovno servisira

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.6.2022 #18 Author

  To se podrazumeva da je servis obavezan pred put..

  Odgovori

 • VILENJAK

  12.6.2022 #19 Author

  Ispravnost automobila je neophodna svakodnevno, ne samo prilikom putovanja…

  Odgovori

 • BRANA19

  13.6.2022 #20 Author

  Najbitnije ispravan automobil…

  Odgovori

 • BOJANA

  13.6.2022 #21 Author

  Uvek auto na servis pre dužeg putovanja.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...