konstantno poskupljenje važi za ceo region

Cene goriva na putu do mora: Grčka najskuplja, BiH najjeftinija

AutomobiliRegionTurizamU fokusuVesti

9.6.2022 15:50 Autor: Stefan Petrović 12

Cene goriva na putu do mora: Grčka najskuplja, BiH najjeftinija Cene goriva na putu do mora: Grčka najskuplja, BiH najjeftinija
Cene goriva, kako u Srbiji, tako i u regionu rastu iz nedelje u nedelju, što proizvodi određene posledice, poput poskupljenja već kupljenih turističkih aranžmana,... Cene goriva na putu do mora: Grčka najskuplja, BiH najjeftinija

Cene goriva, kako u Srbiji, tako i u regionu rastu iz nedelje u nedelju, što proizvodi određene posledice, poput poskupljenja već kupljenih turističkih aranžmana, ali i rasta troškova putovanja u privatnoj režiji.

Prema trenutnom cenovniku koji će biti izmenjen već u petak, litar dizela u Srbiji košta 206 dinara, litar benzina 184, dok je za litar auto gasa potrebno izdvojiti 108 dinara. Takođe, stručnjaci koji se bave ovom oblašću očekuju nastavak poskupljenja i u narednom periodu.

Postavlja se pitanje koliko košta gorivo u okolnim državama koje su omiljene destinacije naših građana za godišnji odmor?

U Crnoj Gori bez novih poskupljenja do 20. juna

I cene na crnogorskim pumpama su pre nekoliko dana ponovo skočile, doduše ne toliko drastično. Tako je Eurosuper 95 poskupeo cent i košta 1,65 evra, dok je cena Eurosupera 98 ostala nepromenjena i iznosi 1,68 evra, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Eurodizel je poskupeo jedan cent i njegova cena iznosi 1,58 evra, dok lož ulje košta pet centi više, odnosno 1.79 evra.

„Saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cene naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 20. juna, a eventualno izmenjene cene naftnih derivata važiće od 21. juna 2022. godine“, piše u saopštenju tog ministarstva.

Auto-put
Foto: Unsplash.com

Hrvatska – bez promene cena do 21. juna

Od srede su u Hrvatskoj stupile na snagu nove cene goriva, na osnovu uredbe vlade o smanjenju akciza i marži. Cena benzina bila je 13,86 kuna (1,84 evra) po litru, a od juče je 13,50 (1,79 evra), dok je dizel snižen sa 13,14 kuna (1,74 evra) na 13,08 kuna (1,73 evra) po litru. Te cene važiće do 21. juna, pošto je odlučeno da se od sada cenovnici usklađuju svake dve nedelje.

Uredba koja važi narednih 30 dana smanjila je akcize za dodatnih 40 lipa za benzin, odnosno 20 lipa za dizel. Dodatno ograničenje najviših marži smanjuje ih za još 10 lipa. Za motorne benzine i dizel maksimalna marža se sa 0,75 kuna spušta na 0,65, a za plavi dizel sa 0,50 na 0,40 na šta su reagovali trgovci, pre svega iz kompanije Petrol, koji su najavili da će ove mere uticati na snabdevanje tržišta.

Severna Makedonija više nije najjeftinija

Za razliku od prethodnih godina, kada je veliki broj vozača ka Grčkoj koristio mogućnost da sipa gorivo po povoljnijoj ceni u Severnoj Makedoniji, ove godine će situacija biti malo drugačija, budući da derivati i tamo poskupljuju.

Litar evrodizela u ovoj državi tako košta 99,5 denara, (189 dinara), a litar benzina 109 denara (207) dinara. Benzin je praktično skuplji nego u Srbiji i to za punih desetak dinara, ali je jeftiniji u odnosu na Grčku.

Gorivo je najpovoljnije u BiH

Iako je bilo poskupljenja, gorivo koje se toči na pumpama u Bosni i Hercegovini je i dalje najpovoljnije u celom regionu, te je litar benzina, prema podacima sa sajta GlobalPetrolPrices, 187,8 dinara, a dizela 196,1 dinara, zbog čega mnogi građani Srbije koji žive u pograničnoj oblasti gorivo sipaju na tamošnjim pumpama kako bi uštedeli, što koriste i oni koji su u tranzitu kroz ovu zemlju ka destinaciji za odmor.

Najskuplja Grčka

Prema najnovijim podacima, litar benzina u Grčkoj košta 2,53 evra (276 dinara), dok je za litar dizela potrebno izdvojiti 1,93 evra (226) dinara, što sugeriše da se put Grčke krene ranije napunjenim rezervoarom.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...