Različiti stavovi hrvatskih naftaša o uticaju nove uredbe

INA može da osigura dovoljne količine goriva za potrebe hrvatskog tržišta

BiznisPoslovanjeRegionVesti

9.6.2022 10:01 Autor: Stanislav Stanišić 2

INA može da osigura dovoljne količine goriva za potrebe hrvatskog tržišta INA može da osigura dovoljne količine goriva za potrebe hrvatskog tržišta
„INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti snabdevanja jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe hrvatskog tržišta“, saopšteno je za Biznis.rs iz... INA može da osigura dovoljne količine goriva za potrebe hrvatskog tržišta

„INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti snabdevanja jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe hrvatskog tržišta“, saopšteno je za Biznis.rs iz ove kompanije.

U dopisu našoj redakciji navodi se da ne postoji razlog za brigu jer kupci na njihovim pumpama mogu da pronađu dovoljne količine svih vrsta derivata.

Od srede su u Hrvatskoj stupile na snagu nove cene goriva, na osnovu uredbe vlade o smanjenju akciza i marži. Cena benzina bila je 13,86 kuna (1,84 evra) po litru, a od juče je 13,50 (1,79 evra), dok je dizel snižen sa 13,14 kuna (1,74 evra) na 13,08 kuna (1,73 evra) po litru. Te cene važiće do 21. juna, pošto je odlučeno da se od sada cenovnici usklađuju svake dve nedelje.

Uredba koja važi narednih 30 dana smanjila je akcize za dodatnih 40 lipa za benzin, odnosno 20 lipa za dizel. Dodatno ograničenje najviših marži smanjuje ih za još 10 lipa. Za motorne benzine i dizel maksimalna marža se sa 0,75 kuna spušta na 0,65, a za plavi dizel sa 0,50 na 0,40 na šta su reagovali trgovci, pre svega iz kompanije Petrol, koji su najavili da će ove mere uticati na snabdevanje tržišta.

I dok sa jedne strane nadležni ističu da na ovaj način pomažu privredi i građanima, stručna javnost ocenjuje odluke hrvatske vlade očekivanim u momentu kada su donete, ali smatra da će dalje smanjenje najviših marži na goriva oslabiti održivost poslovanja maloprodajnih lanaca u sadašnjim uslovima.

Kratkoročno gledano, za građane je ovo dobar potez, ali za kompanije koje proizvode i distribuiraju naftne derivate – nije.

Najpoznatija hrvatska naftna kompanija INA ne vidi problem u šestom paketu sankcija Evropske unije koji se tiče uvoza nafte iz Rusije.

„INA osigurava snabdevanje dizela delom iz vlastite proizvodnje, a delom sa mediteranskog tržišta, te
kompanija nija zavisna od ruske nafte“, saopštavaju za Biznis.rs.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa to su odlične vesti onda za njih…

    Odgovori

  • IVAN

    9.6.2022 #2 Author

    Sumnjam da je dovoljna.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...