Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

EU RAMPA ZA SRBIJU Naši građani najmanje dve nedelje neće moći da putuju u zemlje Unije

IzdvajamoSrbijaVesti

15.7.2020 08:00 Autor: Aleksandra Vasić 1

EU RAMPA ZA SRBIJU Naši građani najmanje dve nedelje neće moći da putuju u zemlje Unije EU RAMPA ZA SRBIJU Naši građani najmanje dve nedelje neće moći da putuju u zemlje Unije
Ambasadori zemlja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica... EU RAMPA ZA SRBIJU Naši građani najmanje dve nedelje neće moći da putuju u zemlje Unije

Ambasadori zemlja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dve sedmice, javlja dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji. Dodaje se da će se o mogućnosti otvaranja spoljnih grabica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za dve nedelje.

Lista koju su ažurirali ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka ”nema zakonski karakter”, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preopruke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

U Evropskoj komiisji objašnjavaju da su restikcije za putovanja u nadležnosti zemlja članica koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojene liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mere ( karantin, samoizolacija ili testovi) pimenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja,

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

  • GocaBG

    15.7.2020 #1 Author

    Verujem da ce biti to duze od dve nedelje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...