FIAT TRAŽI POMOĆ DRŽAVE U ITALIJI Javnost smatra da je to neprimereno

AutomobiliEULifestyleVesti

18.5.2020 16:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

FIAT TRAŽI POMOĆ DRŽAVE U ITALIJI Javnost smatra da je to neprimereno FIAT TRAŽI POMOĆ DRŽAVE U ITALIJI Javnost smatra da je to neprimereno
Kompanija „Fiat Chryler“ (FCA) najavila je da će zatražiti državni zajam od 6,3 milijarde evra uz garanciju Italije na tri godine, zbog ekonomskih problema... FIAT TRAŽI POMOĆ DRŽAVE U ITALIJI Javnost smatra da je to neprimereno

Kompanija „Fiat Chryler“ (FCA) najavila je da će zatražiti državni zajam od 6,3 milijarde evra uz garanciju Italije na tri godine, zbog ekonomskih problema koje je pretrpela zbog zaustavljanja proizvodnje usled pandemije korona virusa.

Najava FCA izazvala je negodovanje dela javnosti, koji su ocenili da bi pomenuti zahtev bio neprimeren, budući da je zvanično administrativno sedište kompanije u Holandiji, a finansijsko u Engleskoj. Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na dnevni list Manifesto, Fiat je „pobegao“ iz Italije da bi izbegao plaćanje poreza, pa bi odobravanje kredita bilo „nepristojno“.

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) rekao je da ako kompanija FCA bude dobila finansijska sredstva, to bi značilo da je na njih imala pravo. „Tačno je da je sedište Fijata u inostranstvu, ali fabrike i radnici proizvode u Italiji. Govorimo o italijanskim fabrikama, o italijanskom poslu, o italijanskim radnicima“, rekao je Konte i dodao: „Ako FCA može da traži novac to znači da odredbe zakonske uredbe to dopuštaju“.

„Fiat“ se udružio sa američkom kompanijom „Chrysler“ 2014. godine, a zvanično sedište FCA je u Amsterdamu. Italijanski ogranak firme ima proizvodnju na 16 različitih lokacija među kojima je i Srbija, a ukupno zapošljava 55.000 radnika. Još najmanje 12.000 malih i srednjih preduzeća sa 120.000 zaposlenih proizvode delove i servisiraju FCA vozila.

 • Nikola_nidzo

  19.5.2020 #1 Author

  cudno kako privredni giganti traze najvise pomoci, a imaju najvece privilegije generalno

  Odgovori

 • Anna

  19.5.2020 #2 Author

  Pomoć je najviše potrebna baš onima koji zapišljavaju najviše radnika

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...