PREPOLOVLJENA PRODAJA AUTOMOBILA U EVROPI Najgore u Italiji, Španiji i Francuskoj

AnalizaAutomobiliEULifestyleU fokusu

17.4.2020 11:29 Autor: Ljiljana Begović 0

PREPOLOVLJENA PRODAJA AUTOMOBILA U EVROPI Najgore u Italiji, Španiji i Francuskoj PREPOLOVLJENA PRODAJA AUTOMOBILA U EVROPI Najgore u Italiji, Španiji i Francuskoj
Ogroman pad doživela je prodaja automobila u Evropi prošlog meseca, pre svega zbog strogih mera zatvaranja koje su uvedene u većini zemalja kako bi... PREPOLOVLJENA PRODAJA AUTOMOBILA U EVROPI Najgore u Italiji, Španiji i Francuskoj

Ogroman pad doživela je prodaja automobila u Evropi prošlog meseca, pre svega zbog strogih mera zatvaranja koje su uvedene u većini zemalja kako bi se sprečilo širenje korona virusa. Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je da je „zabeležen dramatičan pad“ registrovanih novih automobila na 567.308 jedinica, odnosno 55 posto.

Reč je o padu gorem čak i od onog u vreme globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine, koji je pokrenuo šestogodišnji pad u kupovini novih automobila. Najveći gubici tokom te finansijske krize dogodili su se u januaru 2009. godine, kada je prodaja pala za 27 posto.

Za vreme krize izazvane pandemijom korona virusa, evropski potrošači suočavaju se sa ekonomskom neizvesnošću zbog preopterećenja javnog zdravstva i dramatičnog pada nacionalnog bogatstva. Sve to je imalo efekat na zaposlenost i plate, iako se u većini zemalja aktiviraju programi kratkotrajne pomoći nezaposlenima.

Najgora situacija je u Italiji

Obustavljanje proizvodnje u autoindustriji zahvatilo je  1,1 milion radnih mesta i smanjilo proizvodnju za najmanje 1,2 miliona vozila do kraja prošlog meseca, govore podaci ACEA, prenosi agencija Anadolija.

Foto:Pexels.com

Italija, prva zemlja koja je pogođena pandemijom korona virusa u Evropi, pretrpela je najgori pad od čak 85 posto, sa samo 28.326 registrovanih novih automobila u martu. Potražnja je opala i u Francuskoj za 72 posto, Španiji za 69, pa čak i Nemačkoj, koja je dugo oklevala sa uvođenjem restriktivnih mera, za 38 procenata.

Tokom prvog kvartala  ove godine, registracija novih putničkih automobila smanjena je za jednu četvrtinu, zaključili su iz ACEA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...