BUDUĆNOST MENADŽMENTA LEŽI U ŽENSKOJ ENERGIJI Treba raditi srcem, a ne koristiti samo mozak

LifestyleZanimljivosti

28.5.2020 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BUDUĆNOST MENADŽMENTA LEŽI U ŽENSKOJ ENERGIJI Treba raditi srcem, a ne koristiti samo mozak BUDUĆNOST MENADŽMENTA LEŽI U ŽENSKOJ ENERGIJI Treba raditi srcem, a ne koristiti samo mozak
Budućnost menadžmenta leži u ženskoj energiji, poručio je dr Isak Adidžes, čuveni svetski savetnik za poslovnu strategiju i menadžment preduzeća. “One od kuće stvaraju... BUDUĆNOST MENADŽMENTA LEŽI U ŽENSKOJ ENERGIJI Treba raditi srcem, a ne koristiti samo mozak

Budućnost menadžmenta leži u ženskoj energiji, poručio je dr Isak Adidžes, čuveni svetski savetnik za poslovnu strategiju i menadžment preduzeća.

“One od kuće stvaraju dom, od preduzeća prave porodicu zato što rade oslanjajući se na srce, za razliku od muškaraca koji se rukovode raciom”, rekao je Adidžes na webinaru u ogranizaciji “Adidžes centra Jugoistočne Evrope” i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Stručnjak za krizni menadžment, makedonskog porekla, elaborirajući svoj stav da je budućnost menadžmenta u ženskoj energiji, Adidžes je naveo njihovu moć da ujedinjuju ljude, ilustrujući to vizelno podignutim dlanom sastavljenih prstiju, kao na freskama svetaca, gde su svi prsti različiti a drže se zajedno.

Za razliku od žena, energiju muškaraca lidera, smatra on, oličava dlan raširenih prstiju, pa i preteći podignut kažiprst, jer rade oslanjanjem na mozak koji manipuliše i izvodi računice.

“Balkan ima vrlo jaku mušku eneregiju, muškarac je taj koji odlučuje a žena da sluša, zato se plašim, ako se to ne promeni, da ćemo u razvoju kaskati”, rekao je Adidžes.

Foto: Pixabay.com

Kaže da će u budućnosti biti još korona kriza, gorih od sadašnje, jer ne menjamo svoje navike, i da će to dovesti da velike kompanije budu još veće, dok će male nestajati jer nemaju para za opstanak u krizi.

“Opstaće samo ako rade sa srcem, ako se iskreno obraćaju čoveku, jer velike kompanije to ne mogu pošto su borkratizovane. U jednom restoranu sam na ulazu pročitao – Nećemo Vam služiti hranu koju ne dajemo našoj deci – i ta neposredna, ljudska poruka me kupila, postao sam njihova mušterija”, naveo je Adidžes.

Uveren je da je budućnost predzeća u tome da razmišljaju srcem, da ne koriste samo mozak, što je odlika industrijske revolucije kada je počelo planiranje i proizvodnja, ili samo mišiće, kao što je bilo u dalekoj prošlosti kada se kao vođa nametao fizički najsnažniji ili najbogatiji pojedinac.

Prema mišljenju Adidžesa, veštačka inteligencija će sutra preuzeti primat nad ljudskim mozgom, jer kompjuteri mogu neuporedivo brže da procesuiraju informacije i da izbacuju najoptimalnija rešenja za neki problem.

Insistira na tome da je iskustvo i učenje na greškama iz poslovnog života dragocenije od učenja iz knjiga, uz poruku da “inteligentan čovek zna kako da izađe iz rupe a pametan kako da ne upadne u rupu, jer je učio na tuđim greškama”.

Adidžes je posebno istakao potrebu stalnih promena strategije i misije kompanija, jer se prilike u današnjem svetu menjaju filmskom brzinom, što znači da odluke treba donositi na oročen period, kako se ne bi, kaže, “ukorenile”.

Stalnim promenama, preduzeća se postepeno usklađuju sa datim okolnostima, kao ronilac koji u vodi mora stalno da se kreće, jer ako stane tone na dno, a osim toga, i ljudi lakše prihvataju male nego revolucionarne promene, zaključio je Adidžes.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...