Uprkos ogromnim nagomilanim dugovima

FC Barcelona je najvredniji fudbalski klub na planeti

LifestyleZanimljivosti

13.4.2021 08:59 Autor: Marko Miladinović 0

FC Barcelona je najvredniji fudbalski klub na planeti FC Barcelona je najvredniji fudbalski klub na planeti
FC Barcelona postao je po prvi put prvoplasirani na listi najvrednijih fudbalskih klubova na svetu časopisa Forbes. Sa procenjenom vrednošću od 4,76 milijardi dolara... FC Barcelona je najvredniji fudbalski klub na planeti

FC Barcelona postao je po prvi put prvoplasirani na listi najvrednijih fudbalskih klubova na svetu časopisa Forbes. Sa procenjenom vrednošću od 4,76 milijardi dolara on je na tom mestu pretekao svog najvećeg konkurenta na sportskom, ali i finansijkom terenu, Real Madrid (4,75 milijardi).

U prvih deset nalaze se još i minhenski Bayern (4,215 milijardi dolara), Manchester United (4,2), Liverpool (4,1), Manchester City (4,0), Chelsea (3,2), Arsenal (2,8), Paris Saint-Germain (2,5) i Tottenham Hotspur (2,3 milijarde dolara).

U poslednjih 16 godina na prvom mestu najvrednijih smenjivali su se isključivo Real Madrid i Machester United, a uspeh FC Barcelona dolazi sa velikom rezervom, imajući u vidu da je ovaj klub u centru finansijskog skandala u Španiji, zbog dugova koji prema pojedinim izveštajima, premašuju 1,3 milijarde dolara.

S druge strane, popularnost evropskog fudbala i dalje neprestano raste u svetu, zbog čega ulagači rado biraju da ih sponzorišu.

Vrednost prvih dvadeset klubova na Forbesovoj listi je porasla za 30 odsto u protekle dve godine, a njihova prosečna vrednost iznosi 2,28 milijardi dolara. Prosečna zarada u istom periodu pala je za 9,6 odsto, zbog posledica pandemije i ograničenog broja publike na stadionima.

Najvredniji sponzorski ugovor u ovom trenutku ima Real Madrid. Avio-kompanija Emirates plaća 413 miliona dolara za pet godina, da se njeno ime nađe na dresovima igrača iz glavnog grada Španije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...