Zumeri nezadovoljni tradicionalnim poslovanjem, mnogo toga bi promenili

Generaciju Z najviše odlikuje preduzetnički duh u odnosu na sve druge generacije

Lifestyle

17.7.2023 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Generaciju Z najviše odlikuje preduzetnički duh u odnosu na sve druge generacije Generaciju Z najviše odlikuje preduzetnički duh u odnosu na sve druge generacije
Generacija Z, popularno nazvani zumeri, predstavljaju generacije mladih rođenih između sredine devedesetih i ranih 2010-ih. Podaci nedavnog istraživanja pokazuju da većina zumera žudi za... Generaciju Z najviše odlikuje preduzetnički duh u odnosu na sve druge generacije

Generacija Z, popularno nazvani zumeri, predstavljaju generacije mladih rođenih između sredine devedesetih i ranih 2010-ih. Podaci nedavnog istraživanja pokazuju da većina zumera žudi za fleksibilnošću i osećajem svrhe u poslu koji radi. Zbog toga mnogi od njih sami deluju u poslovnim poduhvatima.

Novo istraživanje platforme ZenBusiness, platforme iz Ostina u Teksasu, koja pomaže ljudima da pokrenu i upravljaju sopstvenim biznisom, nedavno je objavila studiju koja pokazuje da je 93 odsto generacije Z „preduzelo korak koji se tiče istraživanja vlasništva preduzeća“, piše Yahoo Finance.

Studija, koja je anketirala 1.000 ispitanika generacije Z starosti od 18 do 25 godina, takođe, pokazala je da je 84 odsto njih odabralo preduzetništvo kao najuzbudljiviji od 12 karijernih puteva, a da 75 odsto na kraju želi da postanu preduzetnici.

Studija, takođe, nudi uvid u nezadovoljstvo generacije Z tradicionalnim radom.

Pripadnici generacije Z smatraju sledeće: „Želim zdravije, prosperitetnije ili fleksibilnije radno okruženje. A pošto vi stariji nećete to stvoriti za mene u vašim formalnim strukturama, ja ću ga stvoriti sam “, rekla je dr Kori Similer (Corey Seemiller), autorka nekoliko knjiga o generaciji Z, koja nije bila povezana sa studijom.

Ona je još dodala: „Taj način razmišljanja je veoma nov u poređenju sa razmišljanjem poslednjih nekoliko generacija – sve do verovatno 1930-ih je poslednji put da smo videli ovu vrstu pokreta i pojavu preduzetničkog duha ovom brzinom.

Oko 72 odsto ispitanih reklo je da „tradicionalni karijerni putevi, koji su bili otvoreni njihovim roditeljima, više nisu otvoreni za njih“. Još 86 odsto je reklo da „više ne mogu da se oslanjaju na iste stare strategije da bi napredovali“ u svojim karijerama. A 90 odsto je reklo da žele „da stvore nešto novo i bolje za svet“.

Studija je, takođe, sugerisala da bi generacija Z mogla biti sklonija pokretanju biznisa jer drugačije vide svet. Više od polovine ispitanika generacije Z sebe opisuje sebe kao neurodiverzitet tj . prihvataju da mozak može da funkcioniše na drugačije načine i da su te razlike prosto prirodne varijacije u funkcionisanju ljudskog mozga,  pa stoga čak 82 odsto ispitanih zumera veruje da su takvi ljudi pogodniji za preduzetništvo nego za tradicionalnu karijeru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...