Digitalizacija u zdravstvu ostaje prioritet, uskoro stiže eBolovanje

Lončar: Pacijenti bi po završetku lečenja u javnim ustanovama trebalo da dobijaju račune

Hi-techInovacijeZdravlje

8.6.2024 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Lončar: Pacijenti bi po završetku lečenja u javnim ustanovama trebalo da dobijaju račune Lončar: Pacijenti bi po završetku lečenja u javnim ustanovama trebalo da dobijaju račune
Nastavak digitalizacije u zdravstvu, uvođenje eBolovanja i eKartona, biće prioriteti Ministarstva zdravlja u novom mandatu. Pacijenti neće više morati da ponavljaju analize i nose... Lončar: Pacijenti bi po završetku lečenja u javnim ustanovama trebalo da dobijaju račune

Nastavak digitalizacije u zdravstvu, uvođenje eBolovanja i eKartona, biće prioriteti Ministarstva zdravlja u novom mandatu. Pacijenti neće više morati da ponavljaju analize i nose ih od ustanove do ustanove, a mi ćemo imati jasan uvid šta imamo na stanju od lekova, koliko imamo zaposlenih i kako se troši novac, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na sednici članova Saveza za zdravstvo NALED-a i dodao je da je samo uvođenje eRecepta donelo uštede od 30 miliona evra.

Prema njegovim rečima, neophodno je da građani znaju šta koliko košta i da bi integracija sa privatnim sektorom bila moguća prvi korak jeste da se formiraju cene usluga. Takođe, po ugledu na druge razvijene zemlje, po završetku lečenja u javnim ustanovama pacijenti treba da dobijaju račune – koje ne bi platili, ali bi znali koje iznose je njihovo osiguranje pokrilo.

Istraživanje NALED-a koje je obuhvatilo 1.500 lekara pokazalo je da većina u proseku potroši oko 40 odsto radnog vremena na papirologiju, što ih ometa da efikasnije rade svoj posao. Zbog toga je digitalizacija procedura prvi prioritet NALED-a, što je prepoznao i USAID koji putem projekta CHISU, pruža podršku unapređenju zdravstvenog ambijenta u više od 20 zemalja širom sveta.

„Pored većih reformskih poduhvata, kao što su završetak uspostavljanja eKartona, eUputa i eBolovanja, podržavamo i rad Ministarstva na drugim projektima poput uvođenja sistema za redove čekanja u Urgentnom centru. Nastavićemo sa radom i kroz Koordinaciono telo za digitalizaciju u zdravstvu, a kao jedan od prioriteta vidimo i usvajanje podzakonskih akata koja nedostaju, a koja definišu put kojim ćemo dalje ići“, poručio je Vukašin Radulović, predsednik Saveza za zdravstvo u NALED-u i partner u kompaniji Heliant.

Kao drugi prioritet predstavnici Saveza za zdravstvo nominovali su unapređenje mogućnosti za pacijente da prime savremene terapije i dobiju inovativne lekove u Srbiji, pre svega o trošku države. Prvi korak jeste donošenje novog Zakona o lekovima, jer je važeći star već 14 godina, nije usklađen sa EU standardima i onemogućava da lekovi brže budu dostupni na našem tržištu.

Takođe, neophodno je i ubrzati izdavanje dozvola za klinička ispitivanja novih lekova, koje u Srbiji traje i do tri puta duže nego u drugim evropskim zemljama. Zbog toga naša zemlja može da izgubi milione evra, a pacijenti kojima su preko potrebni novi lekovi da ostanu bez nade u izlečenje.

Povećanje broja kliničkih studija, s jedne strane privlači investicije za ulaganja u nove zdravstvene usluge, opremu i infrastrukturu, lekari se dodatno edukuju i uključuju u savremene metode, a pacijenti dobijaju najmoderniju terapiju i pre nego što ona postane dostupna na tržištu.

Za kraj, članovi NALED-a poručili su da privatni sektor u Srbiji nastavlja da raste i da trenutno okuplja više od 25.000 medicinskih radnika, od toga 5.000 stalno zaposlenih lekara.

Kažu da je sistem spreman za dalju integraciju sa državom, najpre kroz deljenje podataka i umrežavanje informatičkih sistema, a zatim i kroz proširenje saradnje po pitanju pružanja usluga državnog zdravstva o trošku RFZO, što je sada praksa samo za četiri usluge. To bi smanjilo liste čekanja i olakšalo pristup građanima.

 • SHALIMAR

  8.6.2024 #1 Author

  Za pocetak da se smanji cekanje zakazivanje termina kod specijaliste pa onda sve ostalo…

  Odgovori

 • Karaklajić

  9.6.2024 #3 Author

  Kakav će račun dobiti ako pacijent umre zbog nesavesnog lečenja ili ako mu se oduži to jest zakasni kod specijaliste usled neodgovornosti primarne zaštite . Zar tada „račun“ ne bi trebali dobiti odgovorni za tako nešto . Kada se vec prave propisi bilo koje vrste onda prvo uraditi propise u vezi negativnih stvari koje se inace desavaju vrlo cesto kao u ovom slucaju , u zdravtsvu

  Odgovori

 • LENA

  9.6.2024 #4 Author

  Uvođenje eBolovanja i računa za pacijente su pozitivne inicijative koje će smanjiti administrativne troškove i poboljšati kvalitet usluga.

  Odgovori

 • HANA

  9.6.2024 #5 Author

  Ovo je suvišno i komentarisati.
  Lončar se zna ko je i šta je.

  Odgovori

 • JANA

  9.6.2024 #6 Author

  Skoro sam dobila račun za doznaku koju sam platila 50 dinara

  Odgovori

 • Grocka

  9.6.2024 #7 Author

  Kad budu radili svoj posao kako treba tek tad mogu i da pomisle na isto

  Odgovori

 • BLIZANAC

  9.6.2024 #8 Author

  Mnogo će tu biti propusta…

  Odgovori

 • SUNCICA

  9.6.2024 #9 Author

  Da,vazna je kontrola i da se naravno zaradi od bolesnika

  Odgovori

 • oblak67

  10.6.2024 #10 Author

  Ponovo Eministar…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.