Velika Britanija prva u svetu uvodi inovativni medicinski tretman

Sedmominutna terapija za rak značajno ubrzava proces lečenja

LifestyleZdravlje

30.8.2023 17:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sedmominutna terapija za rak značajno ubrzava proces lečenja Sedmominutna terapija za rak značajno ubrzava proces lečenja
Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) biće prva u svetu koja će obolelim pacijentima ponuditi injekciju koja leči rak, što bi moglo znatno da skrati... Sedmominutna terapija za rak značajno ubrzava proces lečenja

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) biće prva u svetu koja će obolelim pacijentima ponuditi injekciju koja leči rak, što bi moglo znatno da skrati vreme lečenja.

Nakon odobrenja Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA), NHS je saopštila da će stotine pacijenata koji ispunjavaju uslove koji se leče imunoterapijom, lekom atezolizumabom, dobiti injekciju, što će dati više vremena timovima za rak, prenosi Reuters.

„Ovo odobrenje ne samo da će nam omogućiti da obezbedimo bržu negu za naše pacijente, već će omogućiti našim timovima da leče više pacijenata tokom dana“, rekao je dr Aleksandar Martin (Alekander Martin), onkolog u bolnici West Suffolk NHS Foundation Trust.

„Potrebno je otprilike sedam minuta, u poređenju sa 30 do 60 minuta za trenutni metod intravenske infuzije,“ rekao je Marius Šolc (Marius Scholtz), medicinski direktor u kompaniji Roche u Velikoj Britaniji.

Atezolizumab – koji proizvodi Genentech, član kompanije Roche – lek je za imunoterapiju koji osnažuje imuni sistem pacijenta da traži i uništava ćelije raka. Tretman se trenutno daje intravenski pacijentima NHS-a sa nizom karcinoma, uključujući pluća, dojke, jetru i bešiku.

Britanska nacionalna zdravstvena služba saopštila je da očekuje da će većina od 3.600 pacijenata, koji svake godine započinju lečenje atezolizumabom u Britaniji, preći na injekciju koja štedi vreme i još dodaje da pacijenti koji primaju intravensku hemoterapiju u kombinaciji sa atezolizumabom mogu ostati na transfuziji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.