Nove firme nastale iz tehnološkog giganta imaće mogućnost da izađu na berzu

Alibaba deli poslovanje na šest grupa

BerzaNovacPoslovanjeSvet

28.3.2023 17:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Alibaba deli poslovanje na šest grupa Alibaba deli poslovanje na šest grupa
Iz kompanije Alibaba je saopšteno je da će gigant internet prodaje podeliti svoje poslovanje u šest poslovnih grupa, od kojih će svaka moći da... Alibaba deli poslovanje na šest grupa

Iz kompanije Alibaba je saopšteno je da će gigant internet prodaje podeliti svoje poslovanje u šest poslovnih grupa, od kojih će svaka moći da prikuplja sredstva za listiranje na berzi.

Svaka poslovna grupa imaće svog generalnog direktora i odvojeni upravni odbor, piše SEEbiz.

U saopštenju ove kompanije se navodi da je ovaj potez „osmišljen kako bi se oslobodila vrednost za deoničare i podstakla tržišna konkurentnost“.

Odluka koju je kompanija donela dolazi nakon nekoliko teških godina za Alibabu, koja se suočila s usporavanjem privrednog rasta u Kini i strožom regulativom za tehnološki sektor, što je zbrisalo milijarde dolara vrednosti njenih akcija.

U poslednjih nekoliko kvartala Alibaba beleži slabije poslovne rezultate, pa je cilj rukovodstva da kroz reorganizaciju ponovo podstakne rast.

Kompanija će biti izdeljene na sledeće grupe Cloud Intelligence Group, koja će se baviti klaud računarstvom i veštačkom inteligencijom, Taobao Tmall Commerce Group, koja će uključivati platforme za online kupovinu, Local Services Group, za servis za dostavu hrane Ele.me i njegovo mapiranje, Cainiao Smart Logistics, u kojoj će biti logistička služba, Global Digital Commerce Group, za međunarodne tvrtke za e-trgovinu, uključujući AliExpress i Lazadu, i Digital Media and Entertainment Group, za poslovanje sa strimingom i filmovima.

Od svih ovih grupa, jedino će Taobao Tmall Commerce Group, koja će ostati u potpunom vlasništvu Alibabe.

 • TATJANA

  29.3.2023 #1 Author

  Odličan potez zbog tržišne konkurencije

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.4.2023 #2 Author

  Taktika u poslovanju se menja i prilagodjava situaciji…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...