Akcije kineske kompanije pale za šest odsto

Alibaba deli poslovanje na domaći i međunarodni sektor

Vesti

6.12.2021 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Alibaba deli poslovanje na domaći i međunarodni sektor Alibaba deli poslovanje na domaći i međunarodni sektor
Iz kompanije Alibaba saopšteno je da će reorganizovati svoje internacionalno i domaće poslovanje, te da će njen finansijski direktor biti smenjen. Razlog za ovakve... Alibaba deli poslovanje na domaći i međunarodni sektor

Iz kompanije Alibaba saopšteno je da će reorganizovati svoje internacionalno i domaće poslovanje, te da će njen finansijski direktor biti smenjen. Razlog za ovakve promene je cilj tehnološkog giganta da parira sve većem broju rivala, nakon usporavanja ekonomije i donošenja novih regulativa vezanih za velike tehnološke kompanije u Kini.

Kako se navodi, Alibaba će formirati dva sektora, za internacionalno i kinesko digitalno poslovanje, što bi trebalo da učini poslovanje efikasnijim i ubrza rast kompanije.

Sektor za međunarodno poslovanje uključuje AliExpress, maloprodajnu internet radnju specijalizovanu za prodaju u Evropi i Severnoj Americi, južnoazijski e-commerce biznis Lazada i Alibaba.com, koji je fokusiran na prekomorsku prodaju.

Ovaj sektor će biti predvođen Điang Fan (Jiang Fan), koji je do sada bio zadužen za glavna maloprodajna tržišta u Kini. Promena je viđena kao cilj Alibabe da se fokusira na globalizaciju poslovanja, zajedno sa cloud servisima i domaćom potrošnjom.

Sektor za kineski digitalni biznis uključuje dva velika tržišta, od kojih je jedan Taobao tržni centar (Tmall) za poznate brendove i Taobao za sve vrste prodavaca. Šef ovog sektora će biti Trudi Dai (Trudy Dai), koja je ranije nadgledala platforme kompanije.

Iz kompanije Alibaba je takođe najavljeno da će u aprilu na mesto finansijskog direktora Megi Vu (Maggie Wu) doći njen zamenik Tobi Su (Toby Xu), koji se kompaniji pridružio pre tri godine.

Deonice kompanije listirane u Hong Kongu pale su za šest odsto u jutarnjoj trgovini, prateći tako pad u Sjedinjenim Američkim Državama.

Akcije kompanije listirane u SAD pale su zbog bojazni koju je nova regulativa za kineske firme izazvana, posebno nakon što su otkriveni planovi za delistiranje sa Njujorške berze.

Kineski zakonodavci su propisali stroža pravila za tehnološki i druge sektore, posebno nakon problema sa antimonopolizacijom koji su nastali kada je Alibaba zahtevala od prodavaca da postavljaju prodavce isključivo na njenim platformama. Kompanija je zbog toga u aprilu kažnjena rekordnih 18 milijardi juana (2,8 milijardi dolara).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...