Uprkos padu početkom 2024. godine

Analitičari UBS-a predviđaju rast cene zlata od deset odsto

NovacSvet

23.1.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Analitičari UBS-a predviđaju rast cene zlata od deset odsto Analitičari UBS-a predviđaju rast cene zlata od deset odsto
Cene zlata bi mogle da završe godinu za čak deset odsto iznad trenutnih nivoa zbog potencijalnog smanjenja stope, rekli su stratezi UBS-a, uprkos padu... Analitičari UBS-a predviđaju rast cene zlata od deset odsto

Cene zlata bi mogle da završe godinu za čak deset odsto iznad trenutnih nivoa zbog potencijalnog smanjenja stope, rekli su stratezi UBS-a, uprkos padu početkom 2024. godine.

U belešci UBS-a su nedavna kretanja cena opisana kao „mala“ u kontekstu porasta plemenitog metala od 15 odsto do 2023. i kaže se da „moć politike Feda ne treba potcenjivati“, piše Seebiz.

Zlatne poluge ostaju iznad psihološkog nivoa od 2.000 dolara po unci, rekli su stratezi UBS-a, predviđajući porast na 2.250 dolara za uncu do kraja godine, uprkos kratkoročnoj volatilnosti.

Analitičari Scotiabanke zadržali su opreznije izglede, ali su više revidirali svoje smernice za cene. U saopštenju oni su rekli da su usvojili više cene zlata i srebra za ovu i sledeću godinu i pomerili svoju prognozu zlata na kraju godine na 2.000 dolara po unci, sa 1.900 dolara za uncu ranije.

Na cene zlata mogu uticati faktori uključujući geopolitičku nestabilnost i neizvesnost tržišta — što može povećati privlačnost poluga kao sredstva „sigurnog utočišta“ — i kamatne stope, koje mogu učiniti investicije sa većim prinosom privlačnijim kada se naplate.

Tržišta su sve nesigurnija da će Fed početi da smanjuje kamatne stope u martu. Trenutne cene smanjuju verovatnoću na oko 48 odsto, prema CME-ovom FedWatch alatu, sa čak 81 odsto pre nešto više od nedelju dana. To je uz dve ključne najave o ekonomskom rastu SAD u četvrtom tromesečju i indeksu potrošačkih cena koje tek treba da dođu ove nedelje.

Investitori, takođe, prate predstojeće sastanke o monetarnoj politici u Banci Japana u utorak i Evropskoj centralnoj banci u četvrtak.

Zlato je krajem prošle godine dostiglo nekoliko rekordnih vrednosti i dostiglo rekordnu vrednost od 2.078 dolara po unci, prema Svetskom savetu za zlato. Analitičari su povećanje povezivali sa očekivanjima kamatnih stopa i globalnom nestabilnošću koja proističe iz sukoba između Izraela i Hamasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...