Posledice slabljenja dolara i blagih ekonomskih podataka u SAD

Cene zlata na šestomesečnom maksimumu

Svet

27.11.2023 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 4

Cene zlata na šestomesečnom maksimumu Cene zlata na šestomesečnom maksimumu
Cene zlata porasle su u ponedeljak na šestomesečni maksimum zbog sve većeg uverenja da su američke Federalne rezerve završile sa podizanjem kamatnih stopa, barem... Cene zlata na šestomesečnom maksimumu

Cene zlata porasle su u ponedeljak na šestomesečni maksimum zbog sve većeg uverenja da su američke Federalne rezerve završile sa podizanjem kamatnih stopa, barem u ovoj godini. Slabiji dolar takođe je podstakao rast cene plemenitog metala.

Prometne cene zlata porasle su za 0,6 odsto na 2.013,10 dolara za trojevu uncu (31,1 gram) tokom azijskog trgovanja, što je najviša cena od sredine maja, prenosi Financial Times.

Uspon cene zlata podržan je opadajućom vrednošću dolara, koji je ovog meseca oslabio za oko tri procenta u odnosu na korpu valuta. Blagi ekonomski podaci u SAD doprineli su uverenju da kamatne stope u zemlji verovatno neće dalje rasti u ovoj godini.

Kasnije ove nedelje, trgovci zlatom pratiće američki BDP i podatke o inflaciji lične potrošnje. Očekuje se da će se tromesečni BDP SAD povećati sa 4,9 na 5,0 odsto godišnje, dok se procenjuje da bi inflacija lične potrošnje za oktobar mogla da opadne sa 0,4 na 0,1 procenat, prenosi FX Street.

  • SHALIMAR

    27.11.2023 #1 Author

    Uvek bilo,sto je veca nestabilnost u svetu,skace cena zlata…

    Odgovori

  • tamara71

    27.11.2023 #2 Author

    Jos malo pa novi ATH

    Odgovori

  • SENSEI

    28.11.2023 #3 Author

    Cena zlata je uvek bila jaka, koja god da je era u pitanju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...