Peking ukinuo ograničenja na uvoz plemenitog metala

Narodna banka Kine obuzdava porast cene zlata

BankeSvetVesti

18.9.2023 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Narodna banka Kine obuzdava porast cene zlata Narodna banka Kine obuzdava porast cene zlata
Kineska centralna banka ukinula je privremena ograničenja na uvoz zlata koje je nametnula nekim zajmodavcima u pokušaju da odbrani vrednost juana, ali su izazvale... Narodna banka Kine obuzdava porast cene zlata

Kineska centralna banka ukinula je privremena ograničenja na uvoz zlata koje je nametnula nekim zajmodavcima u pokušaju da odbrani vrednost juana, ali su izazvale porast cene plemenitog metala u zemlji.

Razlika između cene zlata u Šangaju i Londonu dostigla je prošle nedelje rekordni121 dolar po finoj unci (31,1 grama) prema proračunima zasnovanim na kojima se trguje na javnom tržištu, prenosi Financial Times.

Razlika se smanjila na 76 dolara u ponedeljak nakon što je Narodna banka Kine prošle nedelje ublažila ograničenja na uvoz plemenitog metala, navode izvori koji su upoznati sa neformalnim nalogom datim nekim državnim i srednjim komercijalnim bankama.


Kina je u avgustu smanjila i prestala da dodeljuje bankama kvote za međunarodni uvoz zlata kako bi ublažila nalet kupovine radi zaštite od slabije domaće valute. Juan je pao na najnižu tačku u odnosu na dolar u poslednjih 16 godina početkom septembra nakon objavljivanja razočaravajućih ekonomskih podataka.

Kineska centralna banka uvela je prošle nedelje mere za odbranu valute, uključujući smanjenje obaveznih deviznih rezervi u bankama. Juan se vratio sa najnižeg nivoa u odnosu na dolar, a njime se u ponedeljak trgovalo po kursu 7,286 juana za jedan dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...