Odlučuje spremnost potrošača da kupuju luksuzne atrikle

Potražnja za zlatom u Kini zavisi od prodaje nakita

InvesticijeLuksuzNovac

17.8.2023 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Potražnja za zlatom u Kini zavisi od prodaje nakita Potražnja za zlatom u Kini zavisi od prodaje nakita
Kinesku potražnju za zlatom će verovatno podržavati finansijski investitori i centralna banka, iako je maloprodajna potražnja neizvesnija kako ekonomija slabi, navodi Svetski savet za... Potražnja za zlatom u Kini zavisi od prodaje nakita

Kinesku potražnju za zlatom će verovatno podržavati finansijski investitori i centralna banka, iako je maloprodajna potražnja neizvesnija kako ekonomija slabi, navodi Svetski savet za zlato (VGC).

Kupovina zlatnih poluga kao utočišta u vremenima geopolitičke neizvesnosti ili ekonomskog stresa znači da bi investiciona potražnja za zlatnim kovanicama i polugama trebalo da bude „solidna“ u drugoj polovini godine, rekao je u intervjuu Vang Liksin (Wang Lixin), izvršni direktor VGC-a za Kinu, piše Bloomberg.

Napor Pekinga da diversifikuje svoje devizne rezerve, zbog čega je Narodna banka Kine devet meseci uzastopno uvećavala svoja sredstva, još je jedan trend koji podržava zlato, rekao je on.

Centralna banka je u prvom polugodištu kupila 103 tone zlata.

Ali izgledi za kupovinu nakita, glavni stub potražnje za zlatom u maloprodaji, ostaju pesimistični. Kako je privreda usporila, kineska domaćinstva su sačuvala gotovinu. To se manifestuje u razočaravajućoj maloprodaji i ulasku u deflaciju koja bi mogla pogoršati potražnju za skupljim artiklima ako potrošači očekuju da će cene nastaviti da padaju. Bloomberg Economics smatra da su šanse da se deflacija zadrži u prvom kvartalu 2024. godine oko 35 odsto.

Maloprodajna potražnja kod najvećeg svetskog kupca zlata zavisi od toga da li će se ekonomija poboljšati i da li će potrošači želeti da potroše više novca na nakit, rekao je Vang.

Izgledi su daleko od prvog polugodišta kada se povećala potražnja za zlatom u Kini nakon što su ukinute pandemijske mere. To je izbledelo do jula, a prodaja nakita tokom ovog meseca pala je za deset odsto na godišnjem nivou, na 21,8 milijardi juana (četiri milijarde dolara), prema statističkom birou, u poređenju sa najvećim rastom od 45 odsto u aprilu.

U međuvremenu, zabrinutost zbog posrnule ekonomije podigla je potražnju za zlatom među kineskim trgovcima fjučersima, saopštio je TD Securities, koji je ukazao na talas kupovine verovatno povezan sa slabošću juana „s obzirom na to da se povećavaju strahovi da bi se kineski ekonomski problemi mogli pretvoriti u probleme likvidnosti“, navodi dopis iz banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...