Rezerve najmnogoljudnije zemlje na svetu 3,31 bilion dolara

Kina na prvom mestu u svetu po količini zlata

Svet

7.2.2023 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kina na prvom mestu u svetu po količini zlata Kina na prvom mestu u svetu po količini zlata
Kina je krajem 2022. godine sedamnaesti put zaredom postala vlasnik najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svetu, dok je Rusija zauzela četvrto mesto, pokazuju... Kina na prvom mestu u svetu po količini zlata

Kina je krajem 2022. godine sedamnaesti put zaredom postala vlasnik najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svetu, dok je Rusija zauzela četvrto mesto, pokazuju podaci nacionalnih Centralnih banaka.

Krajem decembra rezerve Kine iznosile su 3,31 bilion dolara. Drugi je Japan sa 1,27 biliona dolara, a treća je Švajcarska sa 924 milijarde američkih dolara.

Rusija, koja je prošle godine izgubila četvrto mesto od Indije, vratila se u leto i završila godinu na četvrtom mestu sa 582 milijarde američkih dolara rezervi. Indija je peta sa 563 milijarde američkih dolara, prenosi Ekapija pisanje lista Politika.

Saudijska Arabija, sa uštedom od 460 milijarde američkih dolara, napredovala je za dve pozicije u toku protekle godine i završila na šestom mestu, potisnuvši Hong Kong (424 milijarde) na sedmo i Južnu Koreju (424 milijarde) na osmo.

Singapur, koji je bio na devetom mestu 2021. godine, izgubio je dve pozicije za godinu dana i ispao iz prvih 10, što je omogućilo Brazilu (325 milijarde američkih dolara) da se popne na devetu poziciju, a Nemačkoj (295 milijardi) na deseto.

  • MAJALG

    12.2.2023 #1 Author

    Ovo je za mene ocekivano samo mi nije jasno po kom osnovou amerike nema na ovoj listi vodecih zrmalja po robnim rezervama zlata.

    Odgovori

  • LENA

    21.4.2024 #2 Author

    Kina i dalje drži prvo mesto u svetu po količini zlatnih i deviznih rezervi, što pokazuje njen značajan ekonomski uticaj.

    Odgovori

  • MASVIDAL

    21.4.2024 #3 Author

    Ocekivano za Kinu

    Odgovori

  • SLAVICA

    21.4.2024 #4 Author

    Bravo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...