Potrošnja na brendirane predmete u azijskoj zemlji porasla za 24 odsto

Južna Koreja prva po prodaji luksuznih stvari

LifestyleLuksuzSvet

6.2.2023 12:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Južna Koreja prva po prodaji luksuznih stvari Južna Koreja prva po prodaji luksuznih stvari
Južna Koreja zauzela je prvo mesto u svetu kada je prodaja luksuznih stvari u pitanju. Prema podacima finansijske kompanije Morgan Stanley, potrošnja na luksuz... Južna Koreja prva po prodaji luksuznih stvari

Južna Koreja zauzela je prvo mesto u svetu kada je prodaja luksuznih stvari u pitanju.

Prema podacima finansijske kompanije Morgan Stanley, potrošnja na luksuz u ovoj državi je prošle godine porasla 24 odsto na 15,4 milijarde evra, što je 300 evra po stanovniku.

To je mnogo više nego u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). U Kini je potrošnja na luksuz 46 evra po stanovniku, a u Americi 234 evra po stanovniku, prenosi Mina, pozivajući se na Capital.ba.

Razlozi za velikom potražnjom za luksuzom su brojni, među kojima su rast kupovne moći, ali i želja da se pokaže društveni status.

U Južnoj Koreji je društveno prihvatljivo pokazivati bogatstvo. Prema istraživanju konsultantske kuće McKinsey, samo 22 odsto Korejaca smatra da je finansijsko razmetanje u luksuzu nešto loše, dok takvo mišljenje deli 45 odsto Japanaca i 38 odsto Kineza.

Južnokorejsko tržište luksuza poslednjih godina stabilno raste, a tom rastu doprinela je i pandemija korona virusa. S obzirom na to da se mnogi odlučuju za kupovinu preko interneta, online prodaja luksuznih brendova je značajno porasla.

Italijanski modni brend Moncler objavio je da su se njegovi prihodi u Južnoj Koreji u drugom kvartalu prošle godine udvostručili u odnosu na 2020.

Švajcarska grupa Richemont, u čijem vlasništvu su brendovi Cartier i Van Cleef & Arpels, takođe je značajno povećala prodaju u ovoj azijskoj zemlji.

  • GOCA BG

    6.2.2023 #1 Author

    Iznenadjujuci podatak,nikad ne bi pomislila da oni uopste kupuju u toj meri luksuznu robu…

    Odgovori

  • MAJALG

    12.2.2023 #2 Author

    Ovo je pokazatelj kako neko drustvo funkcionise a da pritom nisu ogtomne klasne razlike, jednostavno se pazi na stanovnistvo u globalu i na to da mogu da zive normalnim ili malo luksuznijim zivotom.

    Odgovori

  • Coka13

    13.2.2023 #3 Author

    Kako god oni nama izgledali, oni su godinama ispred nas u svemu.

    Odgovori

  • MALENA

    13.2.2023 #4 Author

    Ko bi rekao da oni imaju tako dobar standard?

    Odgovori

  • Tina

    13.2.2023 #5 Author

    Iznenadjujuce I interesantno ili mi nismo imali odgivarajucu informaciju do sada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...