Količina veća od godišnjeg protoka Žute reke

Više od 60 milijardi kubika vode preusmereno sa juga ka severu Kine

EkologijaSvetU fokusu

6.2.2023 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od 60 milijardi kubika vode preusmereno sa juga ka severu Kine Više od 60 milijardi kubika vode preusmereno sa juga ka severu Kine
Kina je zahvaljujući projektu preusmeravanja vode sa juga na sever, od novembra 2013. godine, više od 60 milijardi kubika vode iz glavnih tokova na... Više od 60 milijardi kubika vode preusmereno sa juga ka severu Kine

Kina je zahvaljujući projektu preusmeravanja vode sa juga na sever, od novembra 2013. godine, više od 60 milijardi kubika vode iz glavnih tokova na jugu preusmerila na sever zemlje koji se češće suočava sa sušama.

Podaci Korporacije zadužene za ovaj projekat pokazuju da je količina dosad preusmerene vode veća nego prosečan godišnji protok Žute reke, druge najveće reke u Kini, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Grandiozan vodoprivredni projekat je doneo neposrednu korist za više od 150 miliona ljudi.

Projekat se, kako je planirano, realizuje kroz tri smera, od kojih su dva u funkciji. Centralni smer počinje od rezervoara Danđijangkou u centralnoj provinciji Hubei, kroz provincije Henan i Hebei, vodu doprema u Peking i Tijenđin.

Istočnom trasom se voda prebacuje iz istočne provincije Đijangsu u severni deo Kine uključujući Tijenđin i Šandung.

U toku je planiranje i zapadne linije. Predsednik ove korporacije Đijang Sjuguang je izjavio da će Kina u toku ove godine nastaviti da unapređuje izgradnju ovog projekta i ubrzavati izgradnju nacionalne mreže za snabdevanje vodom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...