Istraživanja pokazuju rast zlatnih rezervi u narednih godinu dana

Centralne banke planiraju da ulažu u zlato

BankeNovacSvet

6.6.2023 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Centralne banke planiraju da ulažu u zlato Centralne banke planiraju da ulažu u zlato
Istraživanje Svetskog saveta za zlato pokazalo je da četvrtina od 59 anketiranih centralnih banaka namerava da poveća svoje zlatne rezerve u narednih 12 meseci.... Centralne banke planiraju da ulažu u zlato

Istraživanje Svetskog saveta za zlato pokazalo je da četvrtina od 59 anketiranih centralnih banaka namerava da poveća svoje zlatne rezerve u narednih 12 meseci.

Istraživanje, objavljeno u utorak 6. juna, takođe, pokazalo je da sedam od deset centralnih banaka veruje da će se zlatne rezerve globalne centralne banke povećati u narednih 12 meseci, što je povećanje od 10 poena u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja.

Ovi podaci dokaz su da centralne banke pozitivno gledaju na ovakav vid investiranja, prenosi Business Times.

Zabrinutost zbog kamatnih stopa uticala je na odluke ispitanika o ulaganjima u zlato. Ovakve odluke prati i zabrinutost zbog inflacije, geopolitičke nestabilnosti, kao i ekoloških i socijalnih pitanja.

Faktori koji su okarakterisani kao manje zabrinjavajući, u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima, uključuju brigu zbog trenutnih i budućih pandemija, kao i digitalnih valuta.

Ispitanici su, takođe, bili pesimistični po pitanju buduće uloge američkog dolara. Tačno polovina misli da će procenat denominiranih rezervi u američkim dolarima biti između 40 i 50 procenata u narednih pet godina, što je manje od 51 procenta, koliko iznosi u trećem kvartalu 2022. godine.

Blizu 60 odsto misli da će zlato biti skuplje u narednih pet godina, između 16 i 25 ukupnih rezervi, u poređenju sa 15 odsto u trećem kvartalu prošle godine.

 • Jj992

  6.6.2023 #1 Author

  Zlato uvek ima vrednost.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  10.6.2023 #2 Author

  Zlatom se najvise trguje kada je najnesigurnije..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...