Zakonom propisan način transakcija, posebno za PDV obveznike

Koje poreske obaveze imaju kupci i prodavci zlatnih poluga?

Investicije

8.8.2023 15:15 Autor: Ljiljana Begović 4

Koje poreske obaveze imaju kupci i prodavci zlatnih poluga? Koje poreske obaveze imaju kupci i prodavci zlatnih poluga?
Budući investitori u zlato u Srbiji možda se pitaju da li imaju pravo da kupe zlatne poluge. Prema srpskim regulativama, pojedinci svakako imaju pravo... Koje poreske obaveze imaju kupci i prodavci zlatnih poluga?

Budući investitori u zlato u Srbiji možda se pitaju da li imaju pravo da kupe zlatne poluge. Prema srpskim regulativama, pojedinci svakako imaju pravo na kupovinu zlatnih poluga, i mogu istražiti brojne opcije. Dok se Narodna banka Srbije uglavnom bavi zlatom kao delom svojih deviznih rezervi, građani su slobodni da se bave trgovinom zlata unutar zemlje.

Pravnici napominju da je dobro znati da ukoliko želite da investirate u zlatne poluge, kupovina i prodaja investicionog zlata u Srbiji potpuno su oslobođene poreza.

Prilikom prodaje, razlika između vrednosti kupovine i prodaje može doprineti ukupnom profitu preduzeća, podložnom stopi poreza na dobit od 15 odsto. Iako investicije u zlato ne utiču direktno na poreski profit preduzeća, služe kao dugoročna finansijska zaštita od inflacije i potencijalnih ekonomskih padova.

“Kada se vrednuje zlato u finansijskim izveštajima preduzeća, od suštinskog je značaja koristiti fakturu (vrednost kupovine) ili neto prodajnu vrednost, šta god je niže, na dan sastavljanja finansijskih izveštaja. Takođe, važno je da zlato bude sigurno skladišteno. Zaključivanjem Ugovora o sefu sa renomiranom bankom osiguravate da vaša investicija ostane dobro zaštićena i lako dostupna kada zatreba”, objašnjavaju pravnici advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Privatne transakcije koje uključuju zlatne poluge obično se obavljaju na privatnom tržištu između pojedinačnih kupaca i prodavaca, ili preko ovlašćenih trgovaca i finansijskih institucija. Iako Narodna banka Srbije (NBS) igra ulogu u regulisanju uvoza, izvoza i trgovine zlatom, privatne transakcije nisu direktno povezane sa zlatnim rezervama NBS.

Foto: Pixabay.com

Neophodno je razlikovati ulogu NBS-a u upravljanju deviznim rezervama zemlje, koja uključuje zlato, i privatne transakcije koje uključuju zlatne poluge. Privatni pojedinci i preduzeća mogu odabrati da investiraju u zlatne poluge kao sredstvo za diverzifikaciju svog investicionog portfolija, zaštitu od inflacije ili kao opipljivu vrednost. Međutim, ove privatne transakcije nisu direktno podržane zlatnim rezervama NBS.

Ukoliko se obveznik PDV bavi prometom investicionog zlata, pravnici napominju da je važno znati da su izdavanje računa za te transakcije i vođenje precizne evidencije o svim aktivnostima vezanim za investiciono zlato, posebno o osobama sa kojima se obavljaju transakcije, ključni koraci ka osiguranju transparentnosti i usklađenosti s poreskim propisima.

Posebnim pravilnikom uređen je način transakcija, prometa i evidencije investicionog zlata.

“Obveznik PDV koji vrši promet investicionog zlata dužan je da vodi posebnu evidenciju o svim aktivnostima u vezi sa investicionim zlatom. I to pre svega evidenciju o nabavci, odnosno proizvodnji investicionog zlata, zatim o prometu, kao i evidenciju o prometu investicionog zlata izvršenog preko posrednika”, objašnjavaju pravnici advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Oni napominju da je obveznik PDV dužan da čuva evidenciju o aktivnostima u vezi sa investicionim zlatom i dokumentaciju na osnovu koje vodi ovu evidenciju do isteka roka zastarelosti za utvrđivanje i naplatu PDV propisanog zakonom kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

“Posebno obveznik koji vrši promet investicionog zlata dužan je da izdaje račune za promet investicionog zlata, da vodi evidenciju o svim aktivnostima posebno o licima kojima je izvršio promet investicionog zlata”, navode advokati.

Šta sadrži evidencija o prometu investicionog zlata?

Evidencija o prometu investicionog zlata sadrži podatke o vrsti (poluga, pločica ili novčić), količini i opisu investicionog zlata (za poluge i pločice – masa, stepen finoće, kao i naziv proizvođača i serijski broj ako postoji, a za novčiće – država porekla i stepen finoće).

Takođe moraju biti dokumentovani podaci o broju i datumu izdavanja računa, nazivu, odnosno imenu i prezimenu, adresi i PIB-u, odnosno JMBG-u, odnosno identifikacionom broju stranog lica (poreski identifikacioni broj, odnosno identifikacioni broj naveden u dokumentu za identifikaciju) lica kojem se vrši promet investicionog zlata.

 • ELLA

  8.8.2023 #1 Author

  Vrlo pametno za kupovinu zlata ni porez NE placaju

  Odgovori

 • SABRINA

  9.8.2023 #2 Author

  Primećujem da je kupovina investicionog zlata postala dosta popularna poslednjih par godina.I vidim da je vrlo definisana prodaja/kupovina istog.

  Odgovori

 • SENSEI

  9.8.2023 #3 Author

  Uvek je bilo najisplativije ulaganje u zlato i zlatne derivate

  Odgovori

 • tamara71

  9.8.2023 #4 Author

  Porez na kapitalnu dobit u nominalnoj vrednosti je svakako kradja. Porez na dobit korigovanu za inflaciju bi imao smisla. Nazalost porez na kupovinu srebra je nenormalnih 20%

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...