Za nekretnine na turističkim destinacijama početno ulaganje 60.000 evra

Apartman u Grčkoj vlasniku donosi nekoliko hiljada evra tokom jedne sezone

EUInvesticijeNekretnineNovacSrbija

8.9.2022 10:28 Autor: Marija Jovanović 13

Apartman u Grčkoj vlasniku donosi nekoliko hiljada evra tokom jedne sezone Apartman u Grčkoj vlasniku donosi nekoliko hiljada evra tokom jedne sezone
Na grčkom tržištu je u poslednje tri godine prisutan nedostatak nekretnina, što direktno utiče na sve veći i brži rast cena. Ipak, kada je... Apartman u Grčkoj vlasniku donosi nekoliko hiljada evra tokom jedne sezone

Na grčkom tržištu je u poslednje tri godine prisutan nedostatak nekretnina, što direktno utiče na sve veći i brži rast cena. Ipak, kada je reč o strancima koji najradije pazare nekretnine u ovoj zemlji, i dalje prednjače Srbi, Makedonci, Bugari, Rusi, Rumuni i Ukrajinci.

“Od 2020. godine stanovi u centru Soluna su naglo poskupeli, i što se tiče prodaje i što se tiče izdavanja. Potražnja se povećala, pre svega jer je reč o velikom studentskom i turističkom gradu, ali cene skaču i u drugim mestima. Ono što je karakteristično za sve lokacije, to je da gotovo da više nema starih stanova za renoviranje. Takve nekretnine su nestale sa tržišta još pre nekoliko godina, tako da se sada samo prodaju delimično, potpuno ili lux sređeni stanovi, ili pak novogradnja. Naspram toga, cene po kvadratu idu od 1.300 do 2.500 evra”, kaže u razgovoru za Biznis.rs Ana Pavlica Majorov, vlasnica agencije za nekretnine Roman Real Estate, koja se već dugi niz godina bavi prodajom nekretnina u Grčkoj.

Kako napominje naša sagovornica, na Kasandri i Sitoniji sada se uglavnom grade luksuzne vile koje se prodaju i pre završetka gradnje.

I dok se Bugari najpre odlučuju za nekretnine u regiji oko Kavale, Rusi i Rumuni najviše biraju Pieriju (Pieria) gde se nalaze i najpopularnija letovališta kao što su Paralija, Olimpik Bič. Leptokarija, Nei Pori, Platamon…

“Srpski kupci, u zavisnosti od finansijske moći ili namene za ulaganje, i dalje prednjače u potražnji za najnižim cenama nekretnina. To su uglavnom nepokretnosti od 50.000-60.000 evra. Popularnost samih destinacija kod naših kupaca nije se menjala svih ovih godina, pa oni i dalje najviše traže nekretnine na lokacijama poput Kasandre, Sitonije, Peree i okoline”, ističe Ana Pavlica Majorov.

Na pitanje za koliko se može kupiti apartman koji bi služio kao investiciono ulaganje, naša sagovornica kaže da je za 60.000 evra moguće kupiti apartman u staroj zgradi sa jednom spavaćom sobom u relativno dobrom stanju.

Foto: Unsplash.com

“Takav stan, uz neveliko dodatno ulaganje, može za jedno leto da donese vlasniku prihod od nekoliko hiljada evra, što sa sigurnošću pokriva troškove posedovanja apartmana kao što su struja, voda, internet, zajednički troškove zgrade”, dodaje ona.

Komentarišući samu proceduru prilikom kupovine, Ana Pavlica Majorov objašnjava da je za kupca, nezavisno iz koje zemlje dolazi, važno da dobije poreski broj (AFM) koji oni kao agencija organizuju za klijenta. Bankovni račun nije obavezan i nije ga lako otvoriti u Grčkoj, a sve ostalo je priprema dokumentacije i obaveza kupca da se pojavi u dogovorenom terminu.

“Mi gledamo da našim kupcima olakšamo ceo proces i smanjimo broj potrebnih dolazaka. Ono što je specifično, a što se razlikuje od redosleda u Srbiji, je da se prvo izmiruje porez na prenos, pa tek onda može da se radi ugovor. Advokat proverava da li je nekretnina opterećena kreditom, građevinski inženjer tehničku ispravnost – dozvolu za gradnju, kvadraturu i izdaje energetski sertifikat. Na kraju sledi notarska provera celokupne priložene dokumentacije, a između ostalog i dokumenta o nepostojanju dugovanja prema poreskoj upravi”, objašnjava naša sagovornica.

Što se tiče uknjižbe, prema njenim rečima, nekretnina se u Grčkoj uknjižava odmah nakon ugovora, a potvrda uknjižbe može da traje od dva meseca do godinu dana, u zavisnosti od oblasti u kojoj se nekretnina nalazi.

Koje dodatne troškove ima kupac?

Od 2011. godine Srbi, kao i ostali građani zemalja koje nisu članice Evropske unije, nemaju nikakva ograničenja prilikom kupovine nekretnina u Grčkoj. Taj proces ranije je bio znatno komplikovaniji, jer je podrazumevao posebnu dozvolu grčkih vlasti.

Ipak, pored novca koji je neophodno izdvojiti za nekretninu, kupac mora da računa i na druge troškove. Taksa za prenos nepokretnosti iznosi tri odsto od katastarske vrednosti nekretnine, a kod novijih stanova taksa može da ide i do 24 odsto. Notar, u zavisnosti od regiona, takođe košta otprilike tri odsto od katastarske vrednosti nekretnine. Nakon potpisivanja ugovora, kupac je dužan da izmiri svoje obaveze u katastru, gde plaća taksu od 0,4 odsto ugovorene cene. Takođe, grčki zakon nalaže da se prilikom kupovine ili prodaje nekretnine angažuje advokat, pa će kupac koji planira da pazari nekretninu u ovoj zemlji morati u svoju kalkulaciju da uračuna i usluge advokata.

 • VOJKAN

  8.9.2022 #1 Author

  To je pametna investicija

  Odgovori

  • MARIJA

   8.9.2022 #2 Author

   U Beogradu za taj novac moze da se kupi garsonjera ili neki stan na periferiji i u većini slučajeva to je neuknjizen stan.

   Odgovori

  • N.N.

   9.9.2022 #3 Author

   Slazem se.

   Odgovori

 • Anna

  8.9.2022 #4 Author

  To je još uvek veoma povoljno. U Srbiji kojekakve šupe se prodaju po 2000 eura po kvadratu

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.9.2022 #5 Author

  Daleko realnija cena nego kod nas…

  Odgovori

 • IVAN

  8.9.2022 #6 Author

  I treba da zarade

  Odgovori

 • TATJANA

  9.9.2022 #7 Author

  Lepo je i dobro takvo ulaganje

  Odgovori

 • Tina

  10.9.2022 #8 Author

  Dobra investicija

  Odgovori

 • Ika

  11.9.2022 #9 Author

  Lepa investicija, i lepo je imati bilo sta na moru

  Odgovori

 • Mišola

  14.9.2022 #10 Author

  Mislim da su to zarobljena sredstva,,,

  Odgovori

 • NINICA

  22.1.2023 #11 Author

  Odlična je ovo investicija i zaista jeste lepa stvar imati apartmane, stan ili kuću na moru.

  Odgovori

 • Milan

  19.3.2023 #12 Author

  Svakako su normalne i realne cene nego kod nas. oze zdravlja planiram u skorijoj buducnosti da pazarim nekretninu u Grckoj, tacnije kucu velicine od 100 – 200 kvadrata plafon ili na Kritu ili na jednom ostrvu cije ime necu otkrivati ovde iz razumljivih razloga sto onda svi pohrle na to mesto. A to ostrvo ima svoju lepotu koja je neprocenjiva.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...