Vlasti polažu nade u monetarnu politiku budućeg guvernera

Banka Japana najavila hitan otkup obveznica

BankeNovacSvet

22.2.2023 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Japana najavila hitan otkup obveznica Banka Japana najavila hitan otkup obveznica
Banka Japana najavila je hitan otkup obveznica nakon što je desetogodišnja menica premašila gornju granicu za kontrolu prinosa centralne banke.  Japanske obveznice našle su se... Banka Japana najavila hitan otkup obveznica

Banka Japana najavila je hitan otkup obveznica nakon što je desetogodišnja menica premašila gornju granicu za kontrolu prinosa centralne banke. 

Japanske obveznice našle su se ponovo pod pritiscima od kada je vlada nominovala akademika Kazua Uedu za sledećeg guvernera centralne banke, piše Financial Times.

Ulagači se klade da će novi guverner tražiti način da se udalji od ultrablage monetarne politike koju sprovodi trenutni rukovodilac centralne banke Haruhiko Kuroda.

Iz Banke Japana je saopšteno da će otkupiti državne obveznice oročene na period od pet do 10 godina u iznosu od 300 milijardi jena, kao i obveznice oročene na period od 10 do 25 godina u iznosu od 100 milijardi jena. Obaveštenje je usledilo nakon što je prinos na desetogodišnju menicu porastao na 0,505 odsto, iznad limita Banke Japana od 0,5 odsto.

Ueda će se krajem ove nedelje pojaviti pred Predstavničkim domom Japana. Premijer Fumio Kišida (Fumio Kishida) očekuje da će mu Uedina stručnost u oblasti monetarne politike pomoći da napravi plan za postepeno udaljavanje od mera kvantitativnog ublažavanja Banke Japana, iako je smer njegove monetarne politike i dalje nepoznat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...