kreatori monetarne politike u tokiju sačekaće odluku američke centralne banke

Banka Japana proveravala devizni kurs u bankama, zabrinuta zbog slabljenja jena

NovacSvetVesti

14.9.2022 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Japana proveravala devizni kurs u bankama, zabrinuta zbog slabljenja jena Banka Japana proveravala devizni kurs u bankama, zabrinuta zbog slabljenja jena
Banka Japana je sprovela kontrolu deviznog kursa u bankama u zemlji sa namerom da se pripremi za zaustavljanje eventualnih naglih padova jena. Jen je... Banka Japana proveravala devizni kurs u bankama, zabrinuta zbog slabljenja jena

Banka Japana je sprovela kontrolu deviznog kursa u bankama u zemlji sa namerom da se pripremi za zaustavljanje eventualnih naglih padova jena.

Jen je porastao za više od jedan odsto prema dolaru psole vesti o proveri da li se banke pridržavaju kursu, prenosi Reuters. Dosegnuto je 143,07 jena za jedan dolar, što je znatno iznad 24-godišnjeg minimuma od 145 jena za dolar koji je bio postignut prošle nedelje.

Ministar finansija Šuniči Suzuki rekao je da vlasti neće unapred najavljivati planove za monetarnu intervenciju. “Kretanja jena bila su prilično brza u proteklih nekoliko dana“, potvrdio je Suzuki novinarima.

Vesti o proveri kursa naglašavaju rastuću zabrinutost među kreatorima monetarne politike zbog oštrog tempa pada jena, koji ne samo da šteti potrošnji naduvavanjem cene uvezenih sirovina, već povećava neizvesnost za firme u donošenju poslovnih odluka.

Ali analitičari kažu da će taj potez dati samo kratku podršku valuti, jer će zvanični Tokio verovatno nastojati da dobije saglasnost G7 da zaista sprovede intervenciju prinudne kupovine jena.

“Nikad ne reci nikad. U poslednje vreme japanska vlada pojačavaja retoriku. Ali bio bih oprezan u pogledu neizbežnosti njihove intervencije, jer je Japan potpisnik G20, gde je zajednička politika da se ne interveniše na taj način“, rekao je Rob Karnel, šef Azijsko-pacifičkog istraživanja IGN.

Jen je ove godine oslabio za skoro 30 odsto, pošto je Banka Japana (BOJ) držala monetarnu politiku veoma labavom, dok su mnogi njeni globalni partneri, poput Federalnih rezervi SAD, agresivno podigli kamatne stope kako bi se borili protiv rastuće inflacije.

Tokio/Foto: Pixabay.com

Podaci objavljeni u utorak koji pokazuju neočekivano jaku američku inflaciju za avgust podstakli su opklade da će Fed zadržati povećanje stope naduže, time dodajući pritisak na jen.

Provera kursa od strane BOJ, praksa u kojoj zvaničnici centralne banke pozivaju trgovce devizama i traže od njih potvrdu cenu kupovine ili prodaje jena, na tržištima se vidi kao mogući uvod u snažniju akciju. BOJ deluje kao agent Ministarstva finansija, koje ima jurisdikciju nad valutnom politikom i odlučuje da li i kada interveniše na tržištu.

Dok mnogi trgovci i dalje sumnjaju da je intervencija neizbežna, ova provera kursa ukazuje na to da će 145 jena po dolaru biti važan granični nivo za učesnike na tržištu.

“Osećam da ministarstvo neće intervenisati u ovoj fazi i da će za sada sve ostati na usmenim upozorenjima“, rekao je Takeši Minami, glavni ekonomista istraživačkog instituta Norinčukin u Tokiju. “Još nedelju dana je ostalo do sastanka Feda o određivanju ključnih kamatnih stopa u SAD. Mislim da tržišta ne veruju da će ministarstvo intervenisati pre toga.”

S obzirom da ministar finansija Suzuki kaže da će vlada “tesno sarađivati sa centralnom bankom”, pažnja tržišta se okreće ka tome šta bi banka mogla da odluči na svom redovnom sastanku 21. i 22. septembra, koji će baš nakon sastanka američkog Feda.

Reuters je ranije objavio, pozivajući se na informacije iz insajderskih krugova, da BOJ nema nameru da podiže kamatne stope ili prilagođava svoje smernice monetarne politike kako bi podržao jen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...