Najveći minus zabeležila Irska, najveći rast u Litvaniji

Oštar pad industrijske proizvodnje u evrozoni

BiznisEUPoslovanjeVesti

14.9.2022 14:01 Autor: Julijana Vincan 2

Oštar pad industrijske proizvodnje u evrozoni Oštar pad industrijske proizvodnje u evrozoni
Industrijska proizvodnja u julu pala je za 2,3 odsto u evrozoni i za 1,6 procenata u Evropskoj uniji u poređenju sa junom, pokazuju podaci... Oštar pad industrijske proizvodnje u evrozoni

Industrijska proizvodnja u julu pala je za 2,3 odsto u evrozoni i za 1,6 procenata u Evropskoj uniji u poređenju sa junom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Podsetimo, u junu je zabeležen rast od 1,1 odsto u evrozoni i jedan procenat u EU.

U izveštaju se ističe da je industrijska proizvodnja u odnosu na prošlu godinu u julu smanjena za 2,4 odsto u evrozoni i za 0,8 procenata u EU.

Najveći godišnji pad industrijske proizvodnje registrovan je u Irskoj (-23,7 odsto), Estoniji i Slovačkoj (obe -6,4 procenta) i Belgiji (-5,1 odsto). Najveći porast industrijske proizvodnje zabeležen je u Bugarskoj (+17,6 procenata), Danskoj (+12 odsto) i Poljskoj (+10,3 procenta).

Od država članica Irska je imala i najveća mesečna smanjenja industrijske prozvodnje (-18,9 odsto). Slede Estonija (-7,4 procenta) i Austrija (-3,2 odsto). Najveći rast imale su Litvanija (+6,5 procenata), Švedska (+5,8 odsto) i Malta (+4,2 procenta).

„Proizvodnja kapitalnih dobara u julu je u odnosu na jun pala za 4,2 odsto, a proizvodnja trajnih dobara za široku potrošnju za 1,6 procenata i repromaterijala za 0,8 odsto, dok je proizvodnja energije porasla za 0,4 procenta i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 odsto“, navode iz Eurostata.

Izvor: Eurostat

Sa druge strane, u EU je proizvodnja kapitalnih proizvoda opala za 3,2 procenta, dok je proizvodnja energije porasla za 0,7 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan procenat.

U evrozoni je u julu u odnosu na isti mesec 2021. godine proizvodnja kapitalnih proizvoda opala za 5,4 odsto, intermedijarnih proizvoda za 1,8 procenata i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 odsto, dok je proizvodnja energije porasla za 1,1 procenat, a trajnih proizvoda za 1,4 odsto.

„U EU je proizvodnja kapitalnih dobara opala za 3,5 procenata, a intermedijarnih proizvoda za 1,4 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 0,9 procenata, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,1 odsto i energije za 3,1 procenat“, piše u izveštaju Eurostata.

Pad industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu je bila manja za 1,6 odsto u odnosu na isti mesec lane, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). U periodu od januara do jula, u poređenju sa istim periodom lane, veća je za 2,7 procenata.

U sektoru „Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija“ proizvodnja je manja za 5,6 odsto u odnosu na jul prošle godine, a u sektoru „Prerađivačka industrija“ 3,4 procenta. Sa druge strane, u sektoru „Rudarstvo“ porasla je za 22,5 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u julu ove u odnosu na jul prošle godine opao je u 22 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 78 odsto, a rast je zabeležen kod sedam oblasti čije je učešće 22 procenta.

  • BOJANA

    14.9.2022 #1 Author

    To je i očekivano, s obzirom na situaciju u svetu.

    Odgovori

  • VOJKAN

    14.9.2022 #2 Author

    Palo je sve, pa i industrija u evrozoni

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.9.2022 #3 Author

    Kakvi su udlovi na trzistu,sasvim ocekivano…

    Odgovori

  • BRANA19

    15.9.2022 #4 Author

    Ko zna da li ce se cela ova situacija u svetu poboljsati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...