revizija prognoze

Banka Japana očekuje usporavanje inflacije u 2024. godini

BankeNovacSvet

15.7.2023 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Banka Japana očekuje usporavanje inflacije u 2024. godini Banka Japana očekuje usporavanje inflacije u 2024. godini
Zvaničnici Banke Japana će verovatno revidirati svoju prognozu inflacije iznad dva procenta za ovu fiskalnu godinu na svom julskom sastanku, ali njihov stav za... Banka Japana očekuje usporavanje inflacije u 2024. godini

Zvaničnici Banke Japana će verovatno revidirati svoju prognozu inflacije iznad dva procenta za ovu fiskalnu godinu na svom julskom sastanku, ali njihov stav za narednu godinu je uglavnom nepromenjen, očekuju usporavanje inflacije, navode ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Iako će verovatno povećanje cena odražavati veći rast cena od očekivanog ove godine, prognoze će pokazati usporavanje inflacije u godini koja počinje aprila 2024. Najnovija projekcija japanske centralne banke za sledeću fiskalnu godinu je dva procenta, piše Bloomberg.

Banka će finalizirati svoje nove projekcije cena nakon procene ekonomskih podataka i finansijskih tržišta do poslednjeg trenutka, kažu ljudi. BoJ će objaviti svoj novi kvartalni izveštaj o izgledima 28. jula ma kraju sastanka o monetarnoj politici.

Ekonomisti smatraju da prosečna inflacija ove fiskalne godine iznosi 2,6 odsto, što je znatno iznad prognoze banke od 1,8 odsto.

Bloomberg je prošlog meseca prvi izvestio o verovatnoći revizije ovogodišnje prognoze naviše.

Zvaničnici priznaju snažniji od očekivanog zamah preduzeća, koja svoje troškove ove godine prebacuju sve više na potrošače, što je ključni faktor za razmatranje povećanja njihovih prognoza, navode izvori.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.