Šta očekujete u drugoj polovini 2022: Branimir Spasić

Bankarski sektor u Srbiji je visoko kapitalizovan i likvidan

BankeBiznisInvesticijeNovacSrbija

20.7.2022 11:01 Autor: Marko Andrejić 8

Bankarski sektor u Srbiji je visoko kapitalizovan i likvidan Bankarski sektor u Srbiji je visoko kapitalizovan i likvidan
Branimir Spasić ima bogatu bankarsku karijeru od punih 16 godina, a timu OTP banke se pridružio 2010. godine, prvo na operativnim poslovima iz oblasti... Bankarski sektor u Srbiji je visoko kapitalizovan i likvidan

Branimir Spasić ima bogatu bankarsku karijeru od punih 16 godina, a timu OTP banke se pridružio 2010. godine, prvo na operativnim poslovima iz oblasti finansija, a zatim i na strateškim poslovima. Značajan angažman imao je u razvoju brojnih projekata u banci koji su doprineli razvoju novih finansijskih alata, većoj transparentnost finansijskih procesa, kao i boljem poznavanju finansija kolega u svim delovima banke.

Na čelu je timova koji se bave upravljanjem aktive i pasive, biznis inteligencijom, računovodstvom, kontrolingom, regulatornim izveštavanjem i nabavkama. Direktno je učestvovao na projektima transformacije poslovnih modela i strateških unapređenja.

Branimir Spasić je bio jedan od ključnih nosilaca due diligence procesa i akvizicija KBC i Alpha banke, kao i projekata analize tržišta, a posebno važnu ulogu je imao u procesu akvizicije i spajanja u sadašnju OTP banku Srbija. Sa mesta člana izvršnog odbora zaduženog za finansije, deo je tima koji uspešno vodi OTP banku kroz promene obezbeđujući kompaniji stabilno poslovanje i rast.

Pitali smo našeg sagovornika kakva su mu očekivanja do kraja godine.

Šta očekujete do kraja 2022. godine u ekonomskom smislu?

– Suočeni smo sa situacijom u kojoj ima zaista mnogo nepoznatih faktora i okolnosti koje ne možemo da predvidimo. Na pandemijsku krizu nadovezala se kriza izazvana sukobom u Ukrajini, što je dovelo do rasta cena energenata i hrane, a prethodno i otežanih isporuka robe iz Kine. Sva predviđanja od početka godine su vrlo upitna i zavisno od kretanja sveukupnih faktora mogu se dodatno pogoršati, šta god mi sad rekli.

Vidimo da su centralne banke podigle u više navrata referentne kamatne stope u cilju ograničavanja daljeg rasta inflacije. Ono što je sigurno, celokupan finansijski i bankarski sektor će vrlo oprezno postupati u narednom periodu. Sa druge strane, banke nastavljaju da posluju i u izazovnim vremenima i nastoje da klijentima pruže partnerski odnos tokom trajanja krize, spremajući svoju kapitalnu i likvidnu poziciju kao odgovor na pomenute izazove (finansiranje u uslovima krize). Ono što treba da nas sve ohrabri je visoko kapitalizovan i likvidan bankarski sektor u Srbiji koji se pokazao otporan na vrlo tešku 2021. godinu. A OTP banka, kao vodeći kreditor privrede i stanovništva u Srbiji, pokazala je da uz odgovornu kreditnu politiku i poslovnu strategiju koja se bazira na digitalizaciji, inovacijama i zadovoljenju potreba klijenata, moguće ostvariti uspešne rezultate i u vrlo izazovnim uslovima.

Da li biste uzeli kredit u ovom trenutku? Ako biste morali da se opredelite za zajam, koji bi dolazio u obzir i pod kojim uslovima?

– Prateći situaciju na tržištu nekretnina i potrebe stanovništva tokom letnjeg perioda, definitivno bi to bili stambeni i gotovinski krediti. Kada je reč o stambenom, OTP kombinovani stambeni kredit je jedinstvena vrsta ovog kredita na našem tržištu koja omogućava prelazak sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu i obrnuto tokom celog roka otplate. Kamata kojom se započinje otplata kredita bira se na samom početku, dok banka na svake tri godine nudi mogućnost da ostanete na odabranom tipu kamate ili bez nadoknade pređete na drugu. Gotovinski kredit je takođe proizvod koji nudi više mogućnosti u ovom trenutku, a može da se iskoristi u različite svrhe.

Koji je trenutno najbolji način (i valuta) za štednju – banke, investicije, nekretnine…?

– Globalni rast kamatnih stopa povećao je atraktivnost klasične štednje, pri čemu je štednja u dinarima i dalje isplativija od štednje u stranim valutama.

U kom pravcu očekujete da će se kretati tržište rada? Da li poslodavce čeka pritisak zaposlenih zbog aktuelne rastuće inflacije ili će se radnici truditi da sačuvaju posao po svaku cenu?

– To zavisi od mnogo faktora, prvenstveno od kretanja inflacije i situacije u Nemačkoj, Italiji i susednim zemljama, kao i u celoj EU. Imajući u vidu da su Nemačka i Italija najveći spoljnotrgovinski partneri Srbije, tek nakon sagledavanja kretanja privredne aktivnosti u Nemačkoj možemo sagledati i kako će to uticati na Srbiju. U Srbiji je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine na najnižoj tački zabeleženoj u mnogo decenija, a rast plata od 10,6 odsto je i dalje snažan.

Kako ćete se grejati naredne zime?

– S obzirom na geopolitičku situaciju i da se susrećemo sa energetskom krizom u svetu ohrabruje činjenica da je naša država nedavno potpisala sporazume o nabavci i o skladištenju gasa u Mađarskoj. Verujem da će nam to obezbediti grejnu sezonu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...