APR IZDAJE SKORING KAO REFERENTNU OCENU ZA MONETARNE OPERACIJE NBS Istaknut rok za dostavu finansijskih izveštaja

BankeNovacSrbijaVesti

20.5.2020 16:27 Autor: Julijana Vincan 4

APR IZDAJE SKORING KAO REFERENTNU OCENU ZA MONETARNE OPERACIJE NBS Istaknut rok za dostavu finansijskih izveštaja APR IZDAJE SKORING KAO REFERENTNU OCENU ZA MONETARNE OPERACIJE NBS Istaknut rok za dostavu finansijskih izveštaja
Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. godinu, prema uredbi Vlade Srbije, produžen je do 4. avgusta. Za privredna društva koja još... APR IZDAJE SKORING KAO REFERENTNU OCENU ZA MONETARNE OPERACIJE NBS Istaknut rok za dostavu finansijskih izveštaja

Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. godinu, prema uredbi Vlade Srbije, produžen je do 4. avgusta. Za privredna društva koja još nisu dostavila taj izveštaj, sve dok isti ne dostave, Agencija za privredne registre izdaje skoring za period od 2014. do 2018. godine. Taj skoring je utvrđen za ukupno 101.577 društava, od kojih je sa odličnim i veoma dobrim bonitetom bilo 16.855 društava.

APR je početkom ovog meseca omogućila da svim zainteresovanim korisnicima budu dostupne usluge boniteta (sveobuhvatna ocena preduzeća data na osnovu pregleda završnog računa) sa podacima iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. godinu.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Skoring kao ocena boniteta koju izdaje Agencija za privredne registre je referentna ocena koju će Centralna banka Srbije koristiti za obavljanje monetarnih operacija, objavljeno je na sajtu APR.

Izborom skoringa APR, kao referentne ocene boniteta koju će Narodna banka Srbije koristiti za obavljanje monetarnih operacija, potvrđena je objektivnost i kredibilitet koji ta ocena ima na finansijskom tržištu zemlje i pokazuje vodeću ulogu koju APR ima kao servis privrede, saopšteno je iz te agencije. Ističu da to ukazuje i na još jednu značajnu ulogu koju APR ima kao jedan od učesnika u podsticanju razvoja domaćeg tržišta kapitala.

Hartije od vrednosti koje izdaju privredna društva ocenjena najmanje ocenom B (veoma dobar bonitet) uključene su na listu onih koje mogu biti predmet kupovine od strane NBS na sekundarnom tržištu (od poslovnih banaka). A mogu se koristiti i kao sredstva finansijskog obezbeđenja (zaloga) radi dobijanja kratkoročnih kredita za održavanje likvidnosti banaka i kratkoročnih kredita za održavanje dnevne likvidnosti, istaknuto je u saopštenju.

Foto: wikipedia.org
Foto: Wikipedia.org

Skoring je ocena boniteta koja se na domaćem tržištu koristi od 2007. godine, a počev od 5. maja ove godine korisnicima je dostupna treća verzija te ocene. Skoring se utvrđuje primenom kvantitativne analize, na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za poslednjih pet godina, a najmanje tri, polazeći od oblasti delatnosti koju privredno društvo obavlja. Pored toga, u kvalitativnoj analizi se koriste ažurni podaci o nelikvidnosti, zabrani raspolaganja sredstvima na računima u bankama, zatim o pokrenutim pravnim postupcima, kao i sve druge relevantne informacije.

Privredna društva mogu dobiti skoring u kome je ocena boniteta iskazana u pet osnovnih i tri specifična nivoa, kao: odličan bonitet (AA), veoma dobar bonitet (BB+, BB, BB-), dobar bonitet (CC+, CC, CC-), prihvatljiv bonitet (DD+, DD, DD-) i veoma slab bonitet (EE). Za privredna društva nad kojima je pokrenut neki pravni postupak (stečaj, likvidacija, statusna promena), zatim koja su duži vremenski period nelikvidna, novoosnovana društva ili za koja nema ili nema dovoljno podataka, ocena boniteta se ne utvrđuje, a skoring se iskazuje oznakama statusa, saopštio je APR.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2019. godinu, koje je do sada dostavilo oko 74.000 privrednih društava, utvrđen je skoring za period od 2015. do 2019. godine, a odličan i veoma dobar bonitet ima 10.279 društava.

 • Nikola.Nidzo

  21.5.2020 #1 Author

  Nadam se da ce se povecati svest kod srpskih preduzetnika sto se tice vaznosti boniteta

  Odgovori

  • Maja

   21.5.2020 #2 Author

   Vrlo mali procenat firmi u Srbiji ima dobar bonitet….treba od Japanaca da prepisemo recept za uspeh, a od Amerikanaca da prisvojimo pozamasan kapital, a od Svajcaraca da steknemo radne navike i eto ga bonitet snova🙂

   Odgovori

 • Dragana Novakovic

  21.5.2020 #3 Author

  Nasi privrednici i preduzetnici, koliko mogu da vidim nisu svesni vaznosti boniteta u poslu koji se trazi za razne namene. Mora se raditi na tome.

  Odgovori

  • Jelena

   21.5.2020 #4 Author

   Bonitetna ocena predstavlja firmu na trzistu i svaka firma treba da istakne svoj bonitet

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...