ne nazire se pauza u ciklusu

ECB najverovatnije nastavlja sa podizanjem kamatnih stopa

Banke

2.9.2023 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

ECB najverovatnije nastavlja sa podizanjem kamatnih stopa ECB najverovatnije nastavlja sa podizanjem kamatnih stopa
Evropska centralna banka najverovatnije da će morati da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa, pre nego što dođe do pauze u ciklusu rasta, rekao je... ECB najverovatnije nastavlja sa podizanjem kamatnih stopa

Evropska centralna banka najverovatnije da će morati da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa, pre nego što dođe do pauze u ciklusu rasta, rekao je član Upravnog saveta Pjer Vunš (Pierre Wunsch).

„Reći ću da bi morali da to učinimo još malo, i ne isključujem ideju da ćemo u nekom trenutku morati da pauziramo“, rekao je u subotu guverner belgijske centralne banke, prenosi Bloomberg.

On je dodao da je prerano govoriti o potpunom zaustavljanju rasta kamatnih stopa, jer kako je istakako „inflacija je veoma uporna“.

Dok pritisci na cene opadaju, Vunš je rekao da ne očekuje da će inflacija dostići cilj ECB od dva odsto pre 2025.

Podsetimo, članica Izvršnog odbora ECB Izabel Šnabel (Isabel Schnabel) poručila je u četvrtak na konferenciji u Frankfurtu da neizvesnost koja vlada u vezi sa brzinom dezinflacije opravdava pristup „zavisnosti od podataka“ (data-dependent), koji to telo primenjuje pri donošenju odluka o merama monetarne politike, uključujući i kretanje ključnih kamatnih stopa ECB.

 • VALERIJA

  3.9.2023 #1 Author

  Da, dok ne ispune svoje godišnje cilje neće prestati kamata sa rastom.

  Odgovori

 • HANA

  3.9.2023 #2 Author

  Biće strašno!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.