Država ne bi trebalo da preteruje sa dodatnim pravilima

Stručnjaci upozoravaju da će se kriza američkih banaka osećati godinama

BankePoslovanje

5.4.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stručnjaci upozoravaju da će se kriza američkih banaka osećati godinama Stručnjaci upozoravaju da će se kriza američkih banaka osećati godinama
Greške Banke Silicijumske doline bile su podstaknute američkim propisima i nisu bile kontrolisane od strane Federalnih rezervi sve dok se Wall Street i štediše... Stručnjaci upozoravaju da će se kriza američkih banaka osećati godinama

Greške Banke Silicijumske doline bile su podstaknute američkim propisima i nisu bile kontrolisane od strane Federalnih rezervi sve dok se Wall Street i štediše nisu uzbunile.

To je ocena generalnog direktora JPMorgan Chase & Co. Džejmi Dajmona (Jamie Dimon) o američkoj bankarskoj krizi koja je prošlog meseca dovela do sloma tržišta, epizode za koju on predviđa da „još nije gotova“ i da će se osećati godinama. On je rekao da američke vlasti ne bi trebalo da preteruju sa dodatnim pravilima.

U svom opsežnom godišnjem pismu akcionarima Dajmon je opisao težnje svoje kompanije da koristi veštačku inteligenciju i ChatGPT, osvrnuo se na geopolitiku i pružio ažurirane informacije o aktivnostima JPMorgana u Ohaju, piše SEEbiz.

Ovog puta mnoge od njegovih najoštrijih primedbi odnosile su se na rušenje regulative, uključujući pravila o kapitalu koja su primorala banke da progutaju imovinu sa niskim kamatama koja je izgubila vrednost kako su kamatne stope rasle.

„Ironično, banke su podsticane da poseduju sigurne državne hartije od vrednosti jer su ih regulatori smatrali visoko likvidnim i imale su veoma niske kapitalne zahteve. Što je još gore, Federalne rezerve nisu testirale banke na stres šta će se dogoditi kada stope skoče”, istakao je Dajmon.

Kada su neosigurani deponenti Banke Silicijumske doline shvatili da gube novac prodajom hartija od vrednosti kako bi ispunili zahteve za povlačenje, požurili su da izvuku svoj novac. Regulatori su tada intervenisali i zaplenili ga.

„Ovo nije zbogom rukovodstvu banke – samo želimo da pojasnimo da ovo nije bio najbolji trenutak za mnoge igrače“, rekao je on. „Svi ovi faktori u sudaru postali su kritično važni kada su se tržište, rejting agencije i deponenti fokusirali na njih.

Dajmon vodi JPMorgan od 2005. godine i sada je jedini izvršni direktor velike banke iz finansijske krize 2008. koji je i dalje na čelu. Kao najistaknutiji i najglasniji lider u industriji, njegovo godišnje pismo analiziraju bankari, trgovci i investitori u potrazi za mišljenjem i znacima o tome šta će se dalje događati.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.