Značajan uticaj finansijske podrške na zaposlenost i investicije u regionu

Svakih milion evra kredita EIB donelo 15 novih radnih mesta u MSP sektoru

BankeInvesticijePoslovanje

18.12.2023 13:20 Autor: Marko Andrejić 1

Svakih milion evra kredita EIB donelo 15 novih radnih mesta u MSP sektoru Svakih milion evra kredita EIB donelo 15 novih radnih mesta u MSP sektoru
Evropska investiciona banka (EIB) igra ključnu ulogu u kreditnoj podršci malih i srednjih preduzeća (MSP) u regionu, pokazuje izveštaj „Uticaj posredničkog kreditiranja EIB na... Svakih milion evra kredita EIB donelo 15 novih radnih mesta u MSP sektoru

Evropska investiciona banka (EIB) igra ključnu ulogu u kreditnoj podršci malih i srednjih preduzeća (MSP) u regionu, pokazuje izveštaj „Uticaj posredničkog kreditiranja EIB na preduzeća na Zapadnom Balkanu” objavljen danas.

MSP koja su bila korisnici kredita EIB zabeležila su rast zapošljavanja od 15 odsto, čime su prestigle slične kompanije koje nisu dobila ova finansijska sredstva. To znači približno 15 dodatnih radnih mesta na svakih milion evra plasiranih kredita EIB.

Izveštaj se bavi procenom uticaja posredničkog kreditiranja EIB na MSP u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji u periodu od 2009. do 2023. godine. Tokom ovog perioda EIB je finansirala kredite pod povoljnim uslovima za 28.400 preduzeća.

Kompanije koje su koristile ove kredite zabeležile su rast ukupne imovine od 20 odsto i značajan rast stalne imovine od 35 procenata, u poređenju sa onima bez ovakve podrške, pokazujući važnost povećanog pristupa finansiranju pod povoljnim tržišnim uslovima za kompanije.

Istraživanje je pokazalo da je pozitivno dejstvo posredničkog kreditiranja EIB izraženije kod preduzeća koja ranije nisu imala pristup finansiranju.

„Posredničko kreditiranje EIB igra ključnu ulogu u podsticanju rasta MSP i privrednog razvoja na Zapadnom Balkanu. Pozitivan uticaj na zaposlenost i investicije dodatno ukazuje na značaj podrške EIB u obezbeđivanju finansijskih sredstava i pokretanju održivog privrednog rasta. Posvećeni smo daljoj podršci privatnom sektoru u regionu„, istakao je Kirijakos Kakuris, potpredsednik EIB, govoreći o izveštaju.

Glavni ekonomista Evropske investicione banke Debora Revoltela ocenila je da ova studija pokazuje pozitivno dejstvo finansiranja EIB na jačanje kapaciteta preduzeća za investiranje, proširenje i doprinos dugoročnom razvoju regiona.

Takođe je naglasila i ključnu ulogu EIB u podsticanju finansijske inkluzije time što je nekim malim i srednjim preduzećima omogućen pristup bankarskim zajmovima po prvi put.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...