Posle najnovijih podataka o inflaciji u evrozoni

Vreme za početak snižavanja kamatnih stopa

AnalizaBankeBerzaIzdvajamoPoslovanje

3.4.2024 17:09 Autor: Vladimir Jokanović 5

Vreme za početak snižavanja kamatnih stopa Vreme za početak snižavanja kamatnih stopa
Sada je pravi momenat da Evropska centralna banka (ECB) počne da snižava kamatne stope, jer kreće prolećni talas ubrzanja privrednog rasta, kreću poljoprivredne aktivnosti... Vreme za početak snižavanja kamatnih stopa

Sada je pravi momenat da Evropska centralna banka (ECB) počne da snižava kamatne stope, jer kreće prolećni talas ubrzanja privrednog rasta, kreću poljoprivredne aktivnosti i turizam, navela je u razgovoru za Biznis.rs Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Eurostat je u sredu saopštio najnovije podatke o inflaciji u evrozoni, prema kojima je u martu godišnja inflacija iznosila 2,4 procenta. To je povoljnije od prognoza stručnjaka koji su očekivali da će rast cena u martu biti 2,5 procenata.

Komentarišući najnovije podatke o inflaciji u evrozoni i predstojeći sastanak Evropske centralne banke 11. aprila, profesorka Popović je ocenila da se bliži odluka o početku smanjivanja kamatnih stopa. ECB će na sastanku u aprilu, prema njenim rečima, verovatno najaviti da smanjenje kamata počinje uskoro, a možda čak i doneti odluku o njihovom smanjenju.

„Izgleda da je došao trenutak da 11. aprila ECB smanji (ili najavi smanjenje) kamatne stope i pokaže da je vreme helikopterskog novca prošlo“, rekla je Popović.

Pojam „helikopterski novac“ odnosi se na velike sume novog novca koji se štampa i pušta u opticaj za stimulisanje privrede tokom recesije ili kada su kamatne stope na nuli.

Danica Popović / Foto: Youtube PrintScreen

Budući da se inflacija u evrozoni približava ciljanom okviru centralne banke od dva procenta, vreme je da se stimuliše privredni rast koji je u poslednjem kvartalu prošle godine u evrozoni bio ravan, odnosno na granici između recesije i ekspanzije.

„Cilj države (u ovom slučaju evrozone) jeste da što više smanji inflaciju, kako bi prednost dobili oni koji generišu privredni rast“, kazala je naša sagovornica.

Prema njenim rečima, osnovno pravilo je – što je veća kamatna stopa, to je manji profit svih preduzetnika koji se zadužuju, a onda je manja i stopa privrednog rasta.

Prema poslednjoj prognozi agencije S&P Global Ratings, očekivani privredni rast u evrozoni u tekućoj godini je 0,7 procenata, što je manje od prethodne prognoze u kojoj je navedeno 0,8 odsto. U 2025. i 2026. godini očekuje se rast od 1,3 odsto.

Danica Popović je istakla da je stoga očekivano da će se kamatne stope smanjivati u ovoj godini, „osim u Srbiji kada podižete kredit“. Ona je ocenila da je efektivna kamatna stopa od 10,6 odsto, koju banke reklamiraju, zapravo „pljačka građana“, o kojoj se ćuti.

Naša sagovrnica je dodala da je finansiranje Ukrajine iz prihoda od blokiranog ruskog novca upravo potvrda politike Evropske centralne banke da više neće da finansira ničiju spoljnu politiku, pa ni EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...