Preliminarna procena statističke agencije Eurostat

Inflacija u februaru u evrozoni viša od očekivane

EU

1.3.2024 12:19 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u februaru u evrozoni viša od očekivane Inflacija u februaru u evrozoni viša od očekivane
Godišnja inflacija u evrozoni u februaru iznosi 2,6 procenata, saopštio je u petak Eurostat u svojoj preliminarnoj proceni. Iako je inflacija usporila u odnosu... Inflacija u februaru u evrozoni viša od očekivane

Godišnja inflacija u evrozoni u februaru iznosi 2,6 procenata, saopštio je u petak Eurostat u svojoj preliminarnoj proceni. Iako je inflacija usporila u odnosu na 2,8 odsto u januaru, ipak se nisu obistinila predviđanja analitičara o inflaciji od 2,5 odsto.

Prema glavnim komponentama inflacije u evrozoni, očekuje se da će hrana, alkohol i duvan imati najveću godišnju stopu rasta u februaru, četiri odsto nakon 5,6 procenata u januaru. Preliminarna procena Eurostata pokazuje da potrošačke cene rastu najsporije u poslednja tri meseca, ali su i dalje iznad ciljane stope inflacije od dva odsto.

Neenergetska industrijska dobra zabeležila su stopu rasta od 1,6 odsto nakon dva odsto u januaru, dok je energija pojeftinila za 3,7 odsto, u poređenju sa 6,1 odsto u januaru. Rast cena usluga blago je smanjen sa četiri na 3,9 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, takođe je opala na 3,1 odsto, što je najniže od marta 2022. godine, ali i dalje iznad prognoziranih 2,9 odsto.

Kompletan set harmonizovanih indeksa potrošačkih cena (HICP) za evrozonu i države članice EU biće objedinjen u sledećem izdanju Eurostata sa potpunim podacima 18. marta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...