Preliminarni podaci o stopi rasta cena u najvećoj ekonomiji evrozone

Inflacija u Nemačkoj u februaru najniža od 2021.

EUVesti

29.2.2024 16:34 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u Nemačkoj u februaru najniža od 2021. Inflacija u Nemačkoj u februaru najniža od 2021.
Inflacija u Nemačkoj opala je u februaru na najnižu stopu od sredine 2021. godine, ali je rast plata sprečio usporavanje rasta cena usluga, umanjujući... Inflacija u Nemačkoj u februaru najniža od 2021.

Inflacija u Nemačkoj opala je u februaru na najnižu stopu od sredine 2021. godine, ali je rast plata sprečio usporavanje rasta cena usluga, umanjujući nadu da će Evropska centralna banka uskoro početi da smanjuje troškove zaduživanja.

Potrošačke cene porasle su za 2,7 odsto za godinu dana do februara, saopštila je u četvrtak savezna statistička agencija. Inflacija je pala sa 3,1 odsto u januaru, što je bilo u skladu prognozama, prenosi Financial Times.

Bazna inflacija koja isključuje nestabilne cene energije i hrane ostala je nepromenjena na 3,4 odsto. Cene usluga su nastavile da rastu za 3,4 odsto. Realni rast plata postao je pozitivan prošle godine, prvi put od pandemije, porastao je za 0,1 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Inflacija u februaru opala je u šest ekonomskih važnih nemačkih država, pokazali su preliminarni podaci, koji sugerišu da inflacija u Nemačkoj nastavlja da slabi. Stopa inflacije u najmnogoljudnijoj nemačkoj državi Severnoj Rajni-Vestfaliji pala je u februaru na 2,6 odsto sa tri odsto u januaru, prenosi RTE.

Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters dobro su prognozirali da će harmonizovana nemačka inflacija u februaru biti 2,7 procenata.

  • KIMCHI

    29.2.2024 #1 Author

    Realno stanje nije bas takvo na terenu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...