Prema podacima nacionalne agencije za statistiku

Inflacija u Francuskoj viša od očekivane u februaru

BankeEUNovac

29.2.2024 13:05 Autor: Vladimir Jokanović 3

Inflacija u Francuskoj viša od očekivane u februaru Inflacija u Francuskoj viša od očekivane u februaru
Inflacija u Francuskoj u februaru opala je manje nego što se očekivalo, jer je brži rast cena energenata nadoknadio naglo uporavanje rasta troškova hrane.... Inflacija u Francuskoj viša od očekivane u februaru

Inflacija u Francuskoj u februaru opala je manje nego što se očekivalo, jer je brži rast cena energenata nadoknadio naglo uporavanje rasta troškova hrane.

Sporiji rast cena hrane i industrijskih proizvoda u Francuskoj smanjio je inflaciju u drugoj po veličini ekonomiji evrozone na 3,1 odsto u februaru, sa 3,4 odsto mesec dana ranije, saopštila je u četvrtak nacionalna agencija za statistiku, prenosi Financial Times.

Najnovije očitavanje inflacije bilo je najniže od septembra 2021. godine, ali je malo iznad nivoa od tri procenta koliko su prognozirali ekonomisti u anketi Reutersa.

Francuski potrošači ostali su oprezni u ovoj godini uprkos snižavanju inflacije. Potrošnja domaćinstava opala je za 0,3 odsto u januaru u odnosu na prethodni mesec, saopštila je statistička agencija, sugerišući da rekorno visoke kamatne stope utiču na potražnju.

Inflacija u Španiji opala je u skladu sa predviđanjima na 2,9 odsto u februaru, vraćajući se ispod tri procenta prvi put za šest meseci, ali je porast cene goriva delimično eliminisao niži rast troškova električne energije, navedeno je u izveštaju državnog zavoda za statistiku.

Inflacija u evrozoni značajno usporava poslednjih meseci, a najnoviji februarski podaci o cenama u evropskoj monetarnoj uniji biće objavljeni u petak. Podaci o inflaciji u Nemačkoj biće objavljeni kasnije u četvrtak.

ECB planira da nakon sastanka sledeće nedelje objavi nove prognoze rasta cena. Goldman Sachs očekuje da će prognoza inflacije za ovu godinu u evrozoni biti smanjena sa 2,7 na 2,3 odsto, a za iduću godinu sa 2,1 na dva odsto, u skladu za ciljem ECB.

 • LJUBOMIR

  29.2.2024 #1 Author

  Šta je ovo ljudi moji

  Odgovori

 • KIMCHI

  29.2.2024 #2 Author

  Poljoprivrednici ucinili svoje

  Odgovori

 • PIKSI

  24.3.2024 #3 Author

  Ako inflacija raste u Francuskoj, to može imati različite posledice na ekonomiju i potrošače. Visoka inflacija obično dovodi do smanjene kupovne moći novca, jer cene rastu brže od platežne moći.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...