Vlada u Parizu najavila štednju

Francuska smanjila izglede za ekonomski rast u 2024.

EUVesti

19.2.2024 15:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Francuska smanjila izglede za ekonomski rast u 2024. Francuska smanjila izglede za ekonomski rast u 2024.
Francuska je smanjila svoju prognozu rasta BDP-a za ovu godinu sa 1,4 na jedan odsto i najavila smanjenje potrošnje za oko 10 milijardi evra,... Francuska smanjila izglede za ekonomski rast u 2024.

Francuska je smanjila svoju prognozu rasta BDP-a za ovu godinu sa 1,4 na jedan odsto i najavila smanjenje potrošnje za oko 10 milijardi evra, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire).

Ministar je istakao da će smanjenje potrošnje biti izvršano u svim vladinim ministarstvima sa trenutnim efektom. On je takođe najavio da će odmah biti smanjen budžet određenih vladinih inicijativa, kako bi se nadoknadili slabi izgledi za rast, prenosi Euronews.

To bi trebalo da omogući Francuskoj da zadrži svoj cilj da smanji deficit na 4,4 odsto u 2024. godini, rekao je Le Mer, uveravajući građane da vlada neće povećavati poreze. Deficit u prošloj godini iznosio je 4,9 procenata.


Le Mer je reviziju obrazložio trenutnom geopolitičkom klimom, naglašavajući rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku i ekonomske probleme u Evropi i inostranstvu. Evropska komisija saopštila je ranije da ove godine očekuje rast u Francuskoj od 0,9 odsto.

Francuski ministar naglasio je da će prioriteti Pariza ostati pomoć Ukrajini i domaćim poljoprivrednicima. On je naveo da bi vlada mogla da najavi rebalans budžeta ako budu potrebne dodatne uštede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...