finansijska situacija nije zabrinjavajuća

Francuska će imati problem da smanji svoj budžetski deficit do 2027. godine

EUVesti

21.10.2023 15:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Francuska će imati problem da smanji svoj budžetski deficit do 2027. godine Francuska će imati problem da smanji svoj budžetski deficit do 2027. godine
Francuska će imati problema da ispuni cilj i da smanji svoj budžetski deficit na 2,7 odsto do 2027. godine, smatra glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog... Francuska će imati problem da smanji svoj budžetski deficit do 2027. godine

Francuska će imati problema da ispuni cilj i da smanji svoj budžetski deficit na 2,7 odsto do 2027. godine, smatra glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda.

Cilj će biti „malo teže dostižan“ u skladu sa aktuelnom politikom vlade, rekao je ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Pjer Olivije Gurinčas (Pierre-Olivier Gourinchas), na radiju France Inter u subotu, i dodao „da je potrebno više truda“, prenosi Bloomberg.

Vlada predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) planira da smanji potrošnju u narednim godinama, ali se ne predviđa da će budžetski deficit pasti ispod granice Evropske unije od tri odsto bruto domaćeg proizvoda do 2027. godine.

Pravila EU su suspendovana tokom pandemije Covid-19, a zatim ponovo nakon ruske invazije na Ukrajinu, dajući vladama više slobode za potrošnju do kraja 2023. godine.

Ekonomista je pozvao na dodatne reforme kako bi se podstakao rast nacije i rekao da je prerano da glavne centralne banke počnu da snižavaju kamatne stope, jer je inflacija još uvek daleko od cilja. Olivije Gurinčas je rekao da finansijska situacija Francuske nije zabrinjavajuća s obzirom da ima prostora za manevrisanje u svom budžetu.

Ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) očekuje da će deficit sledeće godine biti 4,4 odsto, i zahteva uštedu od 16 milijardi evra u budžetu, dok vlada radi na tome da ga odobre zakonodavci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...