Način rekonstrukcije i organizovanje donacija bez presedana

Obnova katedrale Notr Dam privodi se kraju, do sada prikupljeno 846 miliona evra

NovacVesti

6.10.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Obnova katedrale Notr Dam privodi se kraju, do sada prikupljeno 846 miliona evra Obnova katedrale Notr Dam privodi se kraju, do sada prikupljeno 846 miliona evra
Toranj čuvene pariske katedrale Notr Dam, koji je izgoreo i dramatično se srušio tokom ogromnog požara 2019. godine, biće obnovljen a sama crkva otvorena... Obnova katedrale Notr Dam privodi se kraju, do sada prikupljeno 846 miliona evra

Toranj čuvene pariske katedrale Notr Dam, koji je izgoreo i dramatično se srušio tokom ogromnog požara 2019. godine, biće obnovljen a sama crkva otvorena za javnost u 2024. godini, nakon renoviranja koje je do sada dostiglo cenu od oko 846 miliona evra.

Uprkos nizu velikih neuspeha u projektu obnove koji je bio bez presedana i po obimu i po dizajnu, ponovno otvaranje najposećenijeg zdanja u Evropi — koje je posećivalo oko 12 miliona turista godišnje pre nego što je izgorelo — zakazano je za 8. decembar 2024.

Do kraja ove godine, ako sve bude išlo po planu, biće završen jedan od najkritičnijih delova uskrsnuća zgrade: postavljanje masivnog hrastovog grednog okvira na visokom zvoniku. To je svojevrsni podvig jer kombinuje moderne i srednjovekovne metode gradnje, od vitalnog značaja za obnavljanje jednog od najvažnijih centara katolicizma u Francuskoj, piše Bloomberg.

Nakon požara koji je uništio deo Notr Dama 15. aprila 2019. francuski predsednik Makron (Emmanuel Macron) je obećao da će obnoviti 860 godina staru katedralu (ali još stariju ako se računa početak njene gradnje) koristeći donacije koje su stizale, uključujući i od najbogatijih građana. Rekonstrukcija je testirala umešnost lokalnih zanatlija i najavila transformaciju filantropske tradicije zemlje.

Komitet donatora od 21 člana nadgledao je radove. Među njima su Bernard Arno (Bernar Arnault), drugi najbogatiji čovek na svetu i lider modne imperije LVMH, Fransoaz Betankur Majers (Françoise Bettencourt Meyers), naslednica bogatstva L’Oreal i najbogatija Francuskinja; Fransoa Pino (François Pinault), osnivač kompanije Kering u čijem vlasništvu je Gucci, i rukovodioci velikih francuskih kompanija kao što su naftni gigant TotalEnergies, Sanofi i BNP Paribas.

Do sada je prikupljeno 846 miliona evra, od čega 71 odsto iz samo četiri izvora. Najveći donatori su porodice Arno i Betankur, sa po 200 miliona evra, te porodica Pino i fondacija TotalEnergies, sa po 100 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...