projekat vredan 140 miliona evra

Potpisan Finansijski protokol vlada Srbije i Francuske

SrbijaVesti

21.9.2023 17:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potpisan Finansijski protokol vlada Srbije i Francuske Potpisan Finansijski protokol vlada Srbije i Francuske
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali potpisao je u četvrtak sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Olivijem Beštom Finansijski... Potpisan Finansijski protokol vlada Srbije i Francuske

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali potpisao je u četvrtak sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Olivijem Beštom Finansijski protokol između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom.

Potpisivanju protokola, koje je održano u Palati Srbija, je prisustvovala premijerka Ana Brnabić.

Potpisani međuvladin sporazum definiše Projekat vođenja opšte automatizacije upravljanja srpskom elektrodistributivnom mrežom, odnosno automatizacija elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Srbiji kao jedan od prioritetnih projekata za saradnju dve države, navodi se u saopštenju.

Prethodno je međuvladinim sporazumom dogovoreno da Vlada Francuske odobrava Vladi Srbije finansijsku podršku za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji. Ovo je projekat vredan 140 miliona evra.

Protokol je potpisan nakon što su ministri Srbije i Francuske održali sastanak na kome su se saglasili da dve zemlje imaju dugu istoriju dobrih ekonomskih i političkih odnosa, da saradnja nikad nije bila bolja, ali da svakako treba iskoristiti sve potencijale za razvoj zajedničkih projekata. 

Mali je rekao da Srbija i Francuska imaju puno uspešnih projekata poput koncesije za aerodrom „Nikola Tesla“, izgradnje beogradskog metroa, postrojenja za preradu otpada u Vinči, ali da postoji još potencijalnih velikih projekata na kojima je moguće raditi.

Ministar Olivije Bešt čestitao je Malom na dobijanju organizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 i rekao da se nada da će Srbija i Francuska nastaviti saradnju kroz još zajedničkih projekata, poput postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom selu, za koje su zainteresovane francuske kompanije.

  • MAJA

    22.9.2023 #1 Author

    Nek se produži u ovakvom pravcu saradnja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...