Prema podacima statističkog zavoda INSEE

Francuska privreda oslabila u trećem kvartalu, inflacija nastavila da opada

EUVesti

30.11.2023 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Francuska privreda oslabila u trećem kvartalu, inflacija nastavila da opada Francuska privreda oslabila u trećem kvartalu, inflacija nastavila da opada
Francuska privreda oslabila je za 0,1 odsto u trećem kvartalu, pokazali su u četvrtak revidirani podaci statističkog zavoda INSEE, dok je inflacija nastavila da... Francuska privreda oslabila u trećem kvartalu, inflacija nastavila da opada

Francuska privreda oslabila je za 0,1 odsto u trećem kvartalu, pokazali su u četvrtak revidirani podaci statističkog zavoda INSEE, dok je inflacija nastavila da opada u novembru više nego što se očekivalo.

Doprinos bruto investicionog kapitala, koji pokazuje koliko se nove dodate vrednoszi ulaže u privredu, a ne troši, značajno je smanjen u francuskom BDP-u, dok je doprinos domaće potražnje usporen na 0,2 poena, saopštio je INSEE, prenosi Reuters.

Statistički zavod dodao je da je doprinos spoljnotrgovinske razmene sa – 0,4 poena takođe negativno doprineo BDP-u, jer je porastao uvoz. Preliminarna inflacija usklađena sa EU iznosila je u novembru 3,8 odsto na godišnjem nivou, dok su ekonomisti predviđali 4,1 odsto. Inflacija je smanjena sa 4,5 procenata u oktobru.

Smanjenju inflacije doprinelo je ublažavanje poskupljenja energenata i cena u sektoru usluga. Cene hrane porasle su u novembru za 7,6 odsto u odnosu na 7,8 odsto u oktobru, dok je rast cena energenata usporen na 3,1 odsto nakon rasta od 5,2 odsto prošlog meseca.

Na mesečnom nivou cene su pale za 0,2 procenta, jer je pad cena transporta i energenata neutralisao mesečni rast cena hrane, posebno svežih proizvoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...