Niži rast cena od očekivanog

Inflacija u Francuskoj u junu 5,3 odsto

EUVesti

30.6.2023 11:06 Autor: Vladimir Jokanović 2

Inflacija u Francuskoj u junu 5,3 odsto Inflacija u Francuskoj u junu 5,3 odsto
Francuska inflacija usporila je na najniži nivo u više od godinu dana, što je dodatna naznaka da Evropska centralna banka napreduje u borbi za... Inflacija u Francuskoj u junu 5,3 odsto

Francuska inflacija usporila je na najniži nivo u više od godinu dana, što je dodatna naznaka da Evropska centralna banka napreduje u borbi za ublažavanje pritiska na cene povećanjem kamatnih stopa.

Mera godišnjih promena potrošačkih cena u Francuskoj iznosila je 5,3 odsto u junu, nakon šest odsto u maju, saopštila je statistička agencija Insee, prenosi Bloomberg. To je nešto niže od 5,4 odsto koliko su prognozirali ekonomisti da će biti inflacija u junu u Francuskoj.

Italija, Belgija i Holandija zabeležile su ovog meseca usporavanje inflacija, kao i Španija, gde se inflacija spustila ispod ciljanih dva odsto. Očekuje se da će izveštaj za evrozonu kasnije u petak pokazati ukupno slabljenje cena u monetarnoj uniji.

Ipak, porast potrošačkih cena u Nemačkoj (6,8 odsto) ubrzan je ovog meseca, a očekuje se da će mere ECB za obuzdavanje inflacije biti nastavljene. Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) najavila je nastavak povećanja kamatnih stopa u junu.

U svojim preliminarnim podacima o inflaciji, Francuska ne prijavljuje takozvane podatke o bazičnoj inflaciji, koja isključuje cene energije i hrane. Prema podacima koje je objavila Insee, cene usluga porasle su za 2,9 odsto na godišnjem nivou, što predstavlja usporavanje drugi mesec zaredom, dok je inflacija industrijskih proizvoda ubrzana na 4,3 odsto.

Rastući troškovi života u Francuskoj štete potrošačima, a privreda će u ovoj godini zabeležiti slab rast. Insee navodi da su izdaci domaćinstava porasli u maju za 0,5 odsto, jer se potrošnja na odeću, hranu i energiju ponovo povećala. To je nešto ispod očekivanih 0,7 procenata.

  • BAĆA

    30.6.2023 #1 Author

    Pa i nije nesto mnogo preterano

    Odgovori

  • Vale

    1.7.2023 #2 Author

    Francuska ne moze tako lako da dosegne nase visine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...