Šta očekujete u drugoj polovini 2024: Nenad Gujaničić

Aktuelni tempo rasta teško da će biti ponovljen i u drugoj polovini godine

AnalizaBerzaIntervjuInvesticije

22.6.2024 17:14 Autor: Marko Miladinović 13

Aktuelni tempo rasta teško da će biti ponovljen i u drugoj polovini godine Aktuelni tempo rasta teško da će biti ponovljen i u drugoj polovini godine
Kvalitetne brokerske analize pružaju investitorima dublje uvide u kompanije, sektore ili tržišta u koje planiraju da ulože svoja sredstva i informišu ih kako da... Aktuelni tempo rasta teško da će biti ponovljen i u drugoj polovini godine

Kvalitetne brokerske analize pružaju investitorima dublje uvide u kompanije, sektore ili tržišta u koje planiraju da ulože svoja sredstva i informišu ih kako da donesu pravovremene odluke o kupovini ili prodaji hartija od vrednosti.

Jedan od najpoznatijih brokera na domaćem tržištu kapitala je Nenad Gujaničić. Već više od dve decenije bavi se analizom poslovanja kompanija i procenom vrednosti njihovih akcija u nekoliko brokerskih društava, a kao vredan sagovornik rado je viđen gost u ekonomskim medijima. Od 2017. godine radi u novosadskom investicionom društvu Momentum Securities na poziciji glavnog brokera.

Objavio je veliki broj stručnih radova na temu akcionarstva i berzanskog poslovanja. Predavanja iz širokog spektra tema vezanih za finansijska tržišta držao je na Beogradskoj berzi, Fakultetu organizacionih nauka, BK univerzitetu, Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Nenada Gujaničića smo pitali kakva su njegova predviđanja kada je reč o ekonomskoj situaciji u Srbiji do kraja ove godine.

Šta očekujete do kraja 2024. godine u ekonomskom smislu?

– Domaća privreda je prilično dobro poslovala u prvih šest meseci, uprkos pooštrenim uslovima zaduživanja, i nisu se u velikoj meri osetili problemi evropskih zemalja koje su naši najveći spoljnotrgovinski partneri. Inflacija je nastavila da usporava i verovatno će takav trend biti nastavljen ako ne bude neke eksalacije geopolitičkih prilika koja bi mogla ponovo narušiti ravnotežu na tržištu energenata.

Teško da će aktuelni rast da se zadrži i u drugoj polovini godine, ali valja očekivati da će relaksacija monetarnih uslova Evropske centralne banke rasteretiti evropsku privredu i time posredno doprineti lakšem poslovanju domaćih privrednih subjekata.

Da li biste uzeli kredit u ovom trenutku? Ako biste morali da se opredelite za zajam, koji bi dolazio u obzir i pod kojim uslovima?

– Uzimanje kredita je svakako pitanje nužde ili potrebe, a činjenica da u prvom tromesečju najviše rastu gotovinski krediti građana govori da finansijska pozicija stanovništva usled visokog rasta cena i usluga u prošlosti nije baš na zavidnom nivou. Ne može se reći da su stambeni krediti trenutno preskupi, ali je činjenica da je njihova upotrebna vrednost prilično upitna u uslovima veoma visokih cena nekretnina.

Gde biste najpre investirali danas – u akcije na berzi, zlato, nekretnine…?

– Kao neko ko se bavi investitranjem na finansijskim tržištima svakako prednost dajem finansijskim instrumentima, jer se na prilično jednostavan način mogu zadovoljiti želje i prohtevi svakog pojedinačnog investitora. Da li je to ETF, akcija, obveznica ili zlato, zavisi od sklonosti i preferencija ulagača. Lično sam najskloniji ulaganju u akcije.

Kako će se kretati tržište rada u narednom periodu?

– Domaće tržište rada prilično dobro stoji, što je u velikoj meri odraz kretanja globalne privrede (slična situacija je u svim zemljama). Kakva će biti situacija u budućnosti u velikoj meri će zavisiti od otpornosti glavnih globalnih privreda u uslovima pooštrenih uslova zaduživanja i prenapregnutih geopolitičkih prilika.

Šta očekujete od daljeg razvoja veštačke inteligencije?

– Veštačka inteligencija je polje koje trenutno privlači najveću pažnju najvećih svetskih kompanija i tolika količina kapitalnih ulaganja u neku pojedinačnu oblast odavno nije zabeležena. Međutim, ne bi trebalo da začudi da nakon ogromne euforije koju ova tema prati uslede faze blagog razočaranja, ali dugoročni trend ne bi trebalo da bude sporan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.