Značajno povećanje budžetskih rashoda u komšijskoj zemlji

Bugarska u strahu od bankrota odlaže pristupanje evrozoni?

EUNovacRegion

16.3.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bugarska u strahu od bankrota odlaže pristupanje evrozoni? Bugarska u strahu od bankrota odlaže pristupanje evrozoni?
Bugarsko ministarstvo finansija saopštilo je da toj zemlji preti bankrot i da postoji rizik stabilnosti za fiksni kurs bugarskog leva prema evru. Vršilac dužnosti... Bugarska u strahu od bankrota odlaže pristupanje evrozoni?

Bugarsko ministarstvo finansija saopštilo je da toj zemlji preti bankrot i da postoji rizik stabilnosti za fiksni kurs bugarskog leva prema evru. Vršilac dužnosti ministra finansija Rosica Velkova-Želeva je u izveštaju navela da pristupanje Bugarske evrozoni mora biti odloženo na neodređeno vreme.

Velkova-Želeva ističe da bi pomoglo zaduživanje kod MMF-a kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost, ali da to može da nametne ozbiljna finansijska ograničenja i da će u toj situaciji prihodi biti zamrznuti, prenosi Blic pozivajući se na bugarski Novinite.

“Procene koje je izradilo Ministarstvo finansija pokazuju da, ukoliko se održe na snazi politike usvojene 2022. godine i odraze fiskalni efekti propisa koji su stupili na snagu, kojima se unapred određuju prihodi i rashodi, efekat za 2023. godinu podrazumeva značajano pogoršanje budžetskog bilansa u javnoj upravi u iznosu od 6,9 odsto BDP-a”, rekla je bugarska v.d. ministarka.

Ona je naglasila da je kao rezultat mera, koje je usvojila skupština “došlo do značajnog povećanja budžetskih rashoda za 2023. i na srednji rok deficiti su ponovo na oko šest ili sedam odsto BDP-a“.

Ukoliko se zadrže zacrtani negativni trendovi deficita, povećava se mogućnost ubrzanog približavanja predviđenim gornjim granicama javnog duga od 60 odsto BDP-a.

“Da bi prevazišla rizike, vlada treba da uloži sve napore da se pridržava digitalnih fiskalnih pravila i ograničenja iz Zakona o javnim finansijama, odnosno da predloži trajne mere konsolidacije prihoda i rashoda kako bi se dostigli ciljni nivoi deficita za period 2023-2026.“, zaključila je Velkova-Želeva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *